Ede

Ede is een gemeente in de provincie Gelderland, en is een bloeiende gemeente dichtbij Nationaal Park De Hoge Veluwe en de Ginkelse Heide. Hier woon je verrassend centraal met een gunstige ligging ten opzichte van diverse steden. Ede is rijk aan cultuur, natuur en (militaire) historie. Een leuk weetje: in Ede wonen de meeste kippen van Nederland, zo’n ongeveer 3,6 miljoen.

 

 

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

35%

Eenpersoons

30%

Zonder kinderen

35%

Met kinderen

51.714

huishoudens

122.012

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van Ede

De naam Ede is, zover bekend, voor het eerst in 1216 vermeld in officiële documenten. De basis van Ede is gelegd aan het einde van de Vroege Middeleeuwen. In 1811 werden Bennekom, Lunteren, Bennekom en Otterlo zelfstandige gemeenten, wat in 1818 weer is teruggedraaid. Het aantal inwoners is tussen 1859 en 1900 flink gestegen, voornamelijk doordat Ede een garnizoensplaats was en door de komst van de ENKA. De ENKA was destijds de grootste fabriek van Nederland. In september wordt jaarlijks stilgestaan bij Operatie Market Garden, het bombardement op Ede en de luchtlandingen. Voorafgaand Operatie Market Garden zijn op zondag 17 september de kazernes in Ede gebombardeerd, waarbij ook burgerslachtoffers zijn gevallen.

Kenmerken van Ede

Wat te doen in de buurt

  • Winkelen in het centrum van Ede
  • Bezoek het Edese Bos en Nationaal Park De Hoge Veluwe
  • Lammetjes bekijken bij de Schaapskooi
  • Bezoek een voorstelling bij het openluchttheater

Ook wonen in Ede?

Als makelaar werkzaam in Ede en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in Ede. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Ede? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.