D

Nieuwbouw kopen

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Met vaak niet meer dan een bouwtekening of artist impression maak je een belangrijke keuze voor de komende jaren. Ons nieuwbouwteam ondersteunt je tijdens alle fases van het nieuwbouwproject, zodat je met een gerust gevoel naar de oplevering van je droomhuis kunt toewerken. Om het proces van het kopen van nieuwbouw inzichtelijk te maken, hebben wij een stappenplan voor je gemaakt.

Stappenplan nieuwbouw kopen

1. ORIËNTEREN EN ZOEKEN

Begin met je woonwensen op papier te zetten. Waar ben je precies naar op zoek? In welke plaats of buurt wil je graag wonen? En hoeveel kun je betalen? Zet dit voor jezelf goed op een rijtje voordat je gaat zoeken. De financieel adviseurs van Domicilie Hypotheken geven je graag vrijblijvend een eerste indicatie van wat voor jou haalbaar is. Met die informatie kun je gericht op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning.

 

Heb je ons nieuwbouwaanbod bekeken en iets moois gevonden? Soms is het project nog in voorbereiding. Ongetwijfeld is er al veel informatie te vinden over het project, zoals artist impressions, een interactieve kavelkaart en richtprijzen. De verkoopbrochure, definitieve prijslijst en tekeningen zijn pas vanaf de start verkoop verkrijgbaar. Om goed op de hoogte te blijven, kun je je als belangstellende aanmelden bij ons of via de projectwebsite. Zo ben je ook als eerste op de hoogte van wanneer de verkoop start.

2. INSCHRIJVEN

Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven voor één of meerdere bouwnummers. Vaak is er een verkoopbijeenkomst waar je de verkoopdocumentatie ontvangt en vragen kunt stellen aan ons nieuwbouwteam en de projectontwikkelaar. Mede vanwege corona gebeurt dit steeds meer online. Via een (online) inschrijfformulier geef jij aan welke bouwnummers jouw voorkeur hebben. Wanneer je geïnteresseerd bent in een project en de start verkoop is al geweest, dan kun je het beste contact opnemen met de ons nieuwbouwteam. Zij vertellen dan wat de actuele status is en of je je nog kan inschrijven.

3. TOEWIJZING

Na het verstrijken van de inschrijftermijn worden de woningen toegewezen aan de kandidaten. Als je de enige kandidaat bent, kan de woning aan je worden toegewezen. Zijn er meerdere kandidaten, dan zal de woning worden verloot of worden toegewezen. De randvoorwaarden verschillen per project en worden voor de inschrijving beschreven. Is dit niet duidelijk? Dan kan ons nieuwbouwteam de procedure toelichten.

 

Vaak zorgt een financieringsverklaring ervoor dat je meer kans maakt om een woning toegewezen te krijgen. Dit is een gewaarmerkte brief waarin staat wat je bij de hypotheekverstrekker kunt lenen. De financieel adviseurs van Domicilie Hypotheken kunnen kosteloos zo’n financieringsverklaring voor je opmaken.

4. VERKOOPGESPREK

Wanneer je een woning krijgt toegewezen, dan word je door ons uitgenodigd voor een eerste gesprek. Onder het genot van een bak koffie of thee neemt onze nieuwbouwspecialist alle verkoopstukken met je door en krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. Geen vraag is te gek! Soms is het mogelijk om een modelwoning of maquette te bekijken. Tijdens de afspraak schuift er ook een financieel projectadviseur aan die je alle ins en outs vertelt over het financiële traject van het specifieke project. Zo kun je met een gerust hart door met de volgende stap.

 

Na het gesprek krijg je de tijd (meestal een week) om de stukken te bestuderen en een weloverwogen beslissing te nemen over de aankoop. Tot die tijd zetten we het bouwnummer voor je onder optie.

5. TEKENEN KOOP-/AANNEMINGSOVEREENKOMST

Je definitieve keuze gemaakt? Dan wordt de koop vastgelegd in een koop-aannemingsovereenkomst (KAO). Die beslaat de koop van de grond en de opdracht voor de bouw van de woning. In de meeste gevallen wordt er een lijst met standaard meer- en minderwerk geleverd, ook wel koperskeuzelijst genoemd.

 

Tijdens de tekenafspraak neemt de makelaar de overeenkomst met je door. Zodra al je eventuele vragen door de makelaar zijn beantwoord, zet je je handtekening. Na het tekenen van het contract heb je als particuliere koper een bedenktijd van 7 dagen waarin je zonder gevolgen nog af kunt zien van de koop. Daarna zit je er aan vast, tenzij je een beroep kunt doen op een van de ontbindende voorwaarden.

6. FINANCIERING

Nadat de koop-aannemingsovereenkomst is getekend, heb je 2 maanden de tijd om de financiering van je nieuwbouwwoning te regelen. Bij nieuwbouw heb je vaak te maken met extra rentekosten (bouwrente), omdat je tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je alles over je hypotheekmogelijkheden vertellen.

7. NOTARIS

Wanneer je financiering rond is en alle andere ontbindende en opschortende voorwaarden zijn voldaan, kan de akte van levering worden gepasseerd bij de notaris. Je wordt nu eigenaar van het perceel met datgene wat er eventueel al op gebouwd is. Dit is ook het moment dat je voor het eerst betaalt. Huur je op het moment een woning of heb je nog een koophuis? Houd dan rekening met dubbele lasten.

 

Bij een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. Je betaalt dan geen notariskosten voor de overdracht. Bij een groot nieuwbouwproject is er bijna altijd een projectnotaris die alle overdrachten doet voor het hele project. Alleen de notariskosten voor de hypotheekakte betaal je zelf.

8. BOUW EN OPLEVERING

Na de afspraak bij de notaris en met de kopersbegeleider voor het meerwerk, gaat de bouw van start. Spannend! De aannemer of ontwikkelaar houdt je op de hoogte van de voortgang van de bouw. In de meeste gevallen worden er meerdere kijkdagen georganiseerd om je nieuwbouwwoning te bezoeken en je buren te ontmoeten.

 

De oplevering van je woning is altijd een feestelijk moment. Er moet nog wel een opleveringsinspectie worden gedaan. Eerst is er een voorinspectie waarbij je zelf met de aannemer door de woning loopt en kijkt of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Vervolgens is de opleveringsinspectie. De meeste nieuwbouwkopers schakelen een externe partij in die ze bijstaat bij het inspecteren van de woning.

 

Vervolgens wordt er een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Beide partijen ondertekenen het opleveringsrapport. Je accepteert hiermee de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken. De bouwer belooft hiermee de opleveringsgebreken te herstellen. Na het tekenen van het proces-verbaal krijg je de sleutel. Laat die verhuiswagen maar komen!

 

Wil je je huidige woning verkopen? Daar helpen we uiteraard ook graag bij.

Nieuwbouw Vragenuurtje

Elke tweede woensdag van de maand ben je van harte welkom tussen 16:00 uur en 17:30 uur om al je vragen over onze nieuwbouwprojecten, het kopen van nieuwbouw en wat daar allemaal bij komt kijken te stellen aan onze nieuwbouwspecialisten!