D

64% woningen boven de vraagprijs verkocht

NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal van 2022 bijna 32.500 bestaande koopwoningen, wat vergelijkbaar is met het derde kwartaal 2021.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het derde kwartaal van 2022 425.000 euro, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het vorige kwartaal is dit een daling van 5,8%. Ondanks deze daling is nog steeds  64% van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Ook zijn de regionale en lokale verschillen groot; zo stegen de gemiddelde transactieprijzen in Ede en Nijkerk nog met respectievelijk 1,3 en 9,3% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Speciaal voor jou hebben wij de belangrijkste kwartaalcijfers van de NVM op regionaal en lokaal niveau verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt.

NVM: “Keerpunt bereikt, maar nog ver van een normale markt”

De cijfers wijzen er volgens Lana Gerssen, waarnemend NVM-voorzitter, op dat de extreem verhitte markt van de afgelopen 1,5 jaar een keerpunt heeft bereikt. “De prijsdaling die we nu van kwartaal op kwartaal hebben gemeten is relatief bescheiden, afgezet tegen de extreme prijsstijgingen van de afgelopen kwartalen.” Volgens de NVM is er nog altijd geen sprake van een ‘normale’ woningmarkt. “Met meer aanbod nemen de keuzemogelijkheden voor kopers toe”, zegt Gerssen. “Dat kan ook de starter helpen. Maar met een tekort van meer dan 300.000 woningen, moeten onze makelaars nog te veel nee verkopen.”

Nieuwbouwmarkt in het slop

De NVM vreest dat de nieuwbouwproductie verder zal inzakken. Er is wel vraag naar nieuwbouw, maar het resulteert niet in veel verkopen. Hoe komt dat?

Op nieuwbouw komt steeds meer financiële druk te staan door de oplopende hypotheekrente, sterk gestegen grond- en bouwkosten en de gevolgen van de regulering van het middensegment huur. Daarmee zijn de aantallen, de soorten woningen en de prijzen niet in lijn met wat kopers zoeken en zich kunnen en willen veroorloven.

Chris van Zantwijk, vicevoorzitter NVM vakgroep Wonen en makelaar: “Alleen met méér ontwikkelvrijheid komen we eruit en zorgen we met elkaar voor een betere doorstroming. Dat krijgen we alleen op gang met een marktbrede en overheidsbrede aanpak. Door regionale en lokale marktkennis van alle betrokken partijen te bundelen en te vertalen naar nieuwbouw op maat voorzien we in een duurzaam aanbod.”

Samenvattend

Het beeld van de koopwoningmarkt in Nederland is dit jaar flink aan het veranderen. De tijd van torenhoge prijsstijgingen en grote krapte lijkt voorbij. De oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en inflatie, de oplopende rente en de algemene economische ontwikkelingen zorgen voor onrust bij de consument. Dit vertaalt zich niet in minder woningverkopen, het aantal transacties blijft vooralsnog stabiel.

Toch merken we als makelaar dat de achterliggende vraag afneemt. Het afnemende vertrouwen leidt tot minder kijkers en minder biedingen per woning. Dat is niet per se negatief. De ‘gekte’ op de woningmarkt verdwijnt, absurde overbiedingen komen minder voor, er kan meer onderhandeld worden en meer potentiële kopers maken een kans.

Bovengenoemde ontwikkelingen leiden dit kwartaal tot een flinke prijsdaling op landelijk niveau. Toch zijn er op lokaal niveau nog grote verschillen. Zo stegen de gemiddelde transactieprijzen in Ede en Nijkerk juist met respectievelijk 1,3% en 9,3% ten opzichte van het vorige kwartaal, en met 10% en 15% ten opzichte van vorig jaar.

Kwartaalrapportage Woningmarkt

Speciaal voor jou hebben wij de kwartaalcijfers van de NVM verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt. Alle data van de gemeenten Ede, Veenendaal, Nijkerk en Amersfoort en de landelijke cijfers in één rapportage. Handig om jou inzicht te geven in relevante informatie over de huizenmarkt van het afgelopen kwartaal. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je de rapportage toe.

Wil jij meer inzicht in de situatie voor jouw huidige woning? Of juist voor een aan te kopen woning? Wij helpen jou hier graag verder mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies. Zo kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning, een aankoopcheck of gratis oriëntatiegesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Neem gerust vrijblijvend contact op!

Vul je gegevens in en wij sturen je de kwartaalrapportage toe per e-mail.

Kwartaalrapportage Woningmarkt aanvragen