Het kopen van je allereerste woning is een grote stap in je leven. En tijdens dit proces zijn er veel dingen waar je aan moet denken en regelen. Ben jij van plan om binnenkort je eerste woning te kopen? Wij leggen je uit welke aspecten aan bod komen!
Voordat je daadwerkelijk op zoek kunt gaan naar jouw allereerste woning, is het belangrijk om eerst jouw financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Het is namelijk niet alleen de koopsom van de woning waar je rekening mee moet houden, maar ook met andere kosten, zoals de overdrachtsbelasting, de notariskosten (leverings- en hypotheekakte), taxatiekosten, eventuele NHG-provisie en de bankgarantie. Laat door een hypotheekadviseur in kaart brengen wat jouw maximale hypotheek bedraagt, wat jouw eventuele maandelijkse kosten worden en of dit binnen jouw budget en levensstijl past.
Nadat je weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn, is het tijd om je wensen en prioriteiten op een rijtje te zetten. Denk na over wat jij belangrijk vindt in een huis. Wil je het liefst op een specifieke locatie wonen? Of ben je hier flexibel in? Denk ook na over het aantal slaapkamers en een eventuele tuin en de grootte en ligging hiervan. Door je wensen vast te stellen, kun je gerichter gaan zoeken en voorkomen dat je tijd verspilt aan het bekijken van woningen die niet bij jouw woonwensen passen.
Onze tip: staar je niet blind op het aantal slaapkamers. Soms wordt een woning ook aangeboden met bijvoorbeeld twee slaapkamers terwijl er ook nog een open zolder is (wat niet altijd wordt meegerekend als slaapkamer). Hier kun je vervolgens zelf zonder al teveel moeite nog een extra slaapkamer realiseren. Ook kan een diepe tuin met een ligging op het noorden, alsnog zonnige plekjes in de tuin hebben, waar je een terras kunt realiseren.
Het avontuur van woningen bezichtigen kan beginnen! Tijdens de bezichtiging zijn er talloze aspecten waar je op moet letten en moet checken. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de woning, hoe is de afwerking? Zijn er vochtplekken en/of scheuren zichtbaar? Wat is de staat van de deuren en de kozijnen? Controleer ook welk type warmtevoorziening er is, of er energiebesparende maatregelen zijn genomen en of er (mogelijk) asbest in de woning aanwezig is. Ook is het handig om te bekijken of de mogelijkheid er is tot eventuele verbouwingen, zoals een uitbouw of het plaatsen van een dakkapel. Loop ook een rondje in de wijk en ontdek welke voorzieningen (zoals scholen, openbaar vervoer en winkels) er zijn. Wees niet bang om al jouw vragen die je hebt tijdens de bezichtiging te vragen aan de verkopend makelaar, daarvoor zijn ze er!
Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan is het tijd voor de volgende fase: onderhandelen en bieden. Dit is waar een makelaar van onschatbare waarde kan zijn, aangezien aankopen zeker in deze huidige markt lastig is. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van het (openings-) bod, het inschatten van de daadwerkelijke marktwaarde en alle voorwaarden en juridische aspecten die de koop met zich meebrengen. En zijn beide partijen akkoord? Dan wordt de koopovereenkomst opgesteld en getekend. Het is van essentieel belang om alle juridische documenten goed te checken. De notaris speelt een belangrijke rol bij het kopen van een huis. Hij zorgt er namelijk onder andere voor dat de overdracht van eigendom correct wordt afgehandeld.
Tip: een aankoopmakelaar kan écht het verschil maken bij het kopen van je (eerste) huis. Naast het bepalen van een (openings-) bod en het inschatten van de marktwaarde, kan een aankoopmakelaar ook mee met bezichtigingen, voert de onderhandelingen en geeft advies of een bouwtechnische keuring aan te raden is.
Is de koopovereenkomst getekend? Dan ga je wederom in gesprek met jouw hypotheekadviseur. Samen bespreek je alle mogelijkheden en kies je een passende financiering. Het renteaanbod wordt door jouw adviseur opgevraagd bij de geldverstrekker. Is deze binnen en ben je akkoord? Dan teken je het renteaanbod en kun je starten met het aanleveren van alle benodigde documenten. Hierna beoordeelt de geldverstrekker het dossier (met alle documenten) en is dit akkoord? Dan ontvang je een bindend aanbod. Wanneer je dit tekent, is de financiering rond en wordt de aanvraag naar de notaris gestuurd. De hypotheekakte wordt dan vaak tegelijk met alle andere aktes bij de notaris getekend.
Tip: vergeet niet om de juiste verzekeringen af te sluiten, zoals een opstalverzekering, om je nieuwe huis te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen.
Wil je jouw financiële situatie kosteloos in kaart brengen? Het eerste gesprek bij Domicilie Hypotheken is altijd gratis en geheel vrijblijvend.
Het moment is daar! De eindinspectie en de overdracht. Bij de laatste inspectie wordt de woning gezamenlijk geïnspecteerd door de verkoper(s), koper(s) en, indien aanwezig, de aankoopmakelaar. Dit is het moment om te checken of de woning nog steeds dezelfde staat heeft als bij aankoop, en of alle schriftelijke afspraken zijn nagekomen. Tevens wordt gecontroleerd of eventuele overeengekomen roerende goederen aanwezig zijn. Als laatste worden de meterstanden van gas, water en elektriciteit genoteerd op een inspectieformulier. Deze zal je zelf moeten doorgeven aan de desbetreffende nutsbedrijven.
Nu je de nieuwe eigenaar bent van de woning kun je beginnen met klussen en wie weet zelfs wel een verbouwing. Hierna is de tijd aangebroken om te verhuizen. Zorg voor een goede planning en organisatie zodat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Eenmaal in je nieuwe huis kun je beginnen met het inrichten en de styling van je nieuwe (t)thuis en kun je gaan genieten. Neem ook de tijd om de buurt te verkennen en je buren te leren kennen.
Heb je vragen over het kopen van je eerste huis of ben je benieuwd hoe onze makelaars jou kunnen helpen? Neem gerust contact op om vrijblijvend kennis te maken.