Is de overdrachtsbelasting voor de koper of verkoper?

In bijna alle gevallen betaal je als koper de overdrachtsbelasting. Heeft de notaris een notariële akte opgemaakt? Dan hoef je zelf geen digitale aangifte te doen bij de Belastingdienst en wordt ook de betaling namens jou geregeld door de notaris. Indien er geen akte is opgemaakt moet je zelf digitaal aangifte doen en de overdrachtsbelasting betalen (let op: dit moet binnen een maand nadat je eigenaar geworden bent).

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Koop je voor het eerst een eigen woning van maximaal €440.000,- ? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de startersvrijstelling. Je mag deze vrijstelling slechts één keer gebruiken en je moet zelf in de woning gaan wonen. Deze vrijstelling geldt voor woningkopers tussen de 18 en 35 jaar oud. Ook als je een doorstromer bent, aan alle voorwaarden voldoet en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, kom je alsnog in aanmerking voor de startersvrijstelling.

In de volgende situaties kom je ook in aanmerking voor de vrijstelling:

  • Je gaat trouwen of wordt een geregistreerd partner waardoor je mede-eigenaar wordt
  • Je erft een woning
  • Je koopt een huis en binnen zes maanden verkoop je deze weer (de waarde mag in de tussentijd niet gestegen zijn)
  • Je woning wordt door een relatiebreuk eigendom van één van jullie en de woning is gemeenschappelijk bezit geweest van jullie (beide partners moeten gerechtigd zijn geweest van minstens 40% van de waarde)

Als je samen een woning koopt met iemand en slechts één van jullie is jonger dan 35 jaar, dan krijgt slechts een van jullie de vrijstelling en betaal je 2% overdrachtsbelasting over de helft van de koopsom. En koop je een woning boven de €440.000,- , dan kom je niet in aanmerking voor de vrijstelling.

Overdrachtsbelasting over de taxatiewaarde of koopsom?

Het kan voorkomen dat de koopsom van de woning hoger is dan de taxatiewaarde. Indien dit het geval is, wordt de overdrachtsbelasting berekend over de koopsom. Mocht de taxatiewaarde hoger dan de koopsom zijn, dan wordt de overdrachtsbelasting van de taxatiewaarde berekend.

Is overdrachtsbelasting hetzelfde als kosten koper?

In de volksmond worden onder kosten koper vaak alle kosten bedoelt die met de aankoop van een huis samenhangen, waaronder dus de overdrachtsbelasting.

Kan je overdrachtsbelasting meefinancieren?

De overdrachtsbelasting kun je niet meefinancieren, omdat je sinds 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen. Je moet dus de overdrachtsbelasting zelf betalen van eigen (spaar)geld of bijvoorbeeld een schenking.

 

Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Nee, de overdrachtsbelasting is helaas niet fiscaal aftrekbaar en kun je dus niet terugvorderen. Gelukkig zijn andere gemaakte kosten wel fiscaal aftrekbaar, zoals kosten voor de hypotheekakte, kosten voor de aanvraag van de NHG, bemiddelingskosten en eventuele taxatiekosten voor het afsluiten van de hypotheek.

Waarom geen overdrachtsbelasting bij nieuwbouw?

Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht of ben je dit van plan? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit komt omdat de overdracht van de woning niet tussen twee particulieren plaatsvindt, maar van projectontwikkelaar aan de koper en de woning is nog niet eerder bewoond. Wel betaal je in plaats van overdrachtsbelasting, 21% btw over de koopsom van de woning. Vaak is dit al inbegrepen in de koopsom. De reden dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, is omdat ze de bouw van nieuwbouwwoningen willen stimuleren.

Meer informatie over overdrachtsbelasting?

Heb jij een vraag over overdrachtsbelasting? Of een andere vraag met betrekking tot jouw financiën, hypotheken of kosten koper? Onze hypotheekadviseurs geven jou graag meer informatie en een persoonlijk advies.