Kosten koper, wat zijn dat?

Bij de aankoop van een huis betaal je de kosten koper. Officieel zijn dit alleen de kosten die je betaalt aan de notaris voor de leveringsakte en inschrijving in het kadastraal register. Wat officieel ook onder de kosten koper valt, is de overdrachtsbelasting, indien hier geen vrijstelling voor aangevraagd kan worden. Andere bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, taxatiekosten, advies- en afsluitkosten van de hypotheek, de notariskosten voor de hypotheekakte, kosten voor een eventuele bankgarantie en de provisiekosten voor een hypotheek met NHG worden in de volksmond ook vaak de kosten koper genoemd.
Een schematisch overzicht van alle kosten koper en bijkomende kosten als je een huis koopt.

Kosten koper voor starters 2023

De kosten koper voor starters tussen de 18 en 35 jaar zijn minder hoog. Woningkopers tussen deze leeftijd, die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling, hoeven namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. De woning mag vanaf 2023 maximaal €440.000 bedragen en de koper moet zelf in de woning gaan wonen. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting hoeft niet per se bij het eerste koophuis aangevraagd te worden. Ook bij een tweede of derde koophuis kan dit aangevraagd worden, mits er nog niet eerder aanspraak gemaakt is op deze vrijstelling. Mocht je in aanmerking komen voor de vrijstelling, dan vallen de kosten koper lager uit. Meer informatie over de overdrachtsbelasting lees je hier.

Wie betaalt kosten koper?

Als koper van een woning betaal je bijna in alle gevallen de kosten koper. Er zijn echter uitzonderingen waarbij de verkoper hier zorg voor draagt, zoals bij nieuwbouwwoningen. In het koopcontract wordt altijd opgenomen wie verantwoordelijk is om de kosten koper te betalen.

Wanneer betaal je de kosten koper?

De kosten koper betaal je altijd als je een bestaande woning koopt, of dit nou je eerste koopwoning is of als je doorstroomt naar een andere woning. Je betaalt de kosten koper zodat jij officieel de nieuwe eigenaar wordt en de inschrijving van de leverings- en hypotheekakte geregistreerd wordt in het kadastraal register. Aan deze inschrijving zitten kosten verbonden die je aan de notaris betaalt, aangezien de notaris diegene is die dit regelt. Op de dag van transport, dus de datum waarop jij officieel de nieuwe eigenaar wordt en de sleutels ontvangt, moet het bedrag op de rekening van de notaris staan. Vaak hanteren notarissen een uiterlijke datum van ontvangst voor deze kosten. Voor meer informatie hierover kun je het beste jouw notaris raadplegen.

Kosten koper of vrij op naam

Bij sommige woningen zie je achter de verkoopprijs geen k.k. staan, maar v.o.n. Dit is de afkorting voor ‘vrij op naam’, waarbij de verkoper de bijkomende kosten voor zijn rekening neemt. Vaak zie je dit bij nieuwbouwwoningen, aangezien je dan geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. En de notariskosten, die zitten bij nieuwbouwwoningen al in de koopprijs inbegrepen.

Kosten koper financieren

De kosten koper kun je niet meefinancieren in je hypotheek, aangezien deze maximaal 100% van de woningwaarde mag zijn. Een starterslening, die in sommige gemeentes beschikbaar is, mag ook niet gebruikt worden om de kosten koper te financieren. Wel is een persoonlijke lening mogelijk, mits hiervoor ruimte is op basis van het inkomen. Ook een schenking kan uitkomst bieden.

Heb jij een vraag over de kosten koper? Of wil je vrijblijvend hypotheekadvies? Onze hypotheekadviseurs staan voor jou klaar! Wij geven je graag advies en kunnen alle bijkomende kosten bij de aankoop van een woning voor je op een rijtje zetten.