D

Wat is een taxatie?

Als je een taxatie laat uitvoeren, wordt de waarde van je woning bepaald door een taxateur. Wanneer je je huis laat taxeren ontvang je na afloop de onderbouwde taxatiewaarde uitgewerkt in een taxatierapport.

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Bijna in alle gevallen vindt er een taxatie plaats voor de hypotheek. Ben je van plan om een nieuwe woning te kopen en vraag je hiervoor een hypotheek aan? Dan mag de hypotheek hooguit 100% van de taxatiewaarde van de woning bedragen. Voor het aanvragen van een hypotheek is een taxatie dus verplicht, aangezien de bank niet meer geld wil uitlenen dan de waarde van het huis.

In de onderstaande gevallen heb je (meestal) ook taxatierapport nodig:

 • Bij het oversluiten van een hypotheek, als deze afloopt
 • Bij het verhogen van de hypotheek voor een verbouwing
 • Bij een scheiding, als 1 van de 2 de ander wil uitkopen of als het vermogen verdeeld moet worden
 • Bij het bezwaar maken van de WOZ-waarde
 • Bij het aanvragen van een opstalverzekering, omdat de herbouwwaarde vastgesteld moet worden

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Een taxatierapport is meestal 6 maanden geldig. Heb je een taxatie laten uitvoeren voor de aanvraag of wijziging van een hypotheek? Dan mag het taxatierapport op het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op: bij sommige geldverstrekkers mag het taxatierapport slechts drie maanden oud zijn. Handig om dit even te controleren!

Hoe lang duurt een taxatie van je huis?

Gemiddeld duurt een taxatie tussen de 30 minuten tot een uur, dit verschilt per woning. De taxateur beoordeelt de staat en het onderhoud van de woning door deze zowel van binnen als buiten grondig te inspecteren. Verder beoordeelt de taxateur de woning op de volgende aspecten:

 • De ligging, omgeving
 • Het type woning (vrijstaand huis, rijtjeshuis, appartement etc.)
 • De grootte van de woning en het perceel
 • Energiebesparende maatregelen, isolatie en het energielabel
 • De (bouwkundige) staat, onderhoud en het bouwjaar
 • Huidige ontwikkelingen van de huizenmarkt
 • Rechten en verplichtingen (erfpacht, overpad)

Een taxatierapport, hoe snel kan dit geregeld zijn?

Een taxatie kan vaak al een dag na aanvragen tot gemiddeld een week na de aanvraag uitgevoerd worden. De duur voor het opstellen van het rapport neemt gemiddeld ook enkele dagen in beslag. Is er haast geboden? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om het rapport binnen een dag klaar te hebben.

 

Taxatie nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn er nét wat andere regels dan bij bestaande woningen. Als je een nieuwbouwwoning koopt en na de oplevering zelf de eigenaar bent, hoef je geen taxatie aan te vragen. Ga je zelf een huis bouwen op een kavel, dan heb je wél een taxatierapport nodig.

Wat kost een taxatie van je huis?

Het uitvoeren van een taxatie en laten opstellen van een taxatierapport kost doorgaans tussen de 400 en 800 euro. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De taxatie meefinancieren in de hypotheek is helaas niet mogelijk.

Taxatie als je je huis wil verkopen

Wil jij misschien je huis verkopen en ben je benieuwd hoeveel deze waard is, wat de eventuele verkoopprijs en beste verkoopstrategie zal zijn. Dan is een taxatie niet nodig, maar volstaat een waardebepaling. Bij Domicilie kun je een waardebepaling van je woning, geheel gratis aanvragen. Een van onze deskundige makelaars komen dan bij je langs om de waarde van de woning te bepalen en geven je dan geheel vrijblijvend ook een eventueel verkoopadvies. Heb je wel een taxatie nodig? Ook dan helpen onze makelaar je hier graag mee.