Wat betekent VvE?

Deze afkorting heb je vast al vaker gehoord. Maar wat betekent VvE en waar staat deze afkorting voor ? De afkorting VvE staat voor ‘Vereniging van Eigenaren’ of ‘Vereniging van Eigenaars’.

VvE, hoe werkt dat precies?

Ben je eigenaar van koopappartement of – woning, onderdeel van een gebouw met meerdere appartementen of woningen? Of van een boven- of een benedenwoning? En is het gebouw juridisch gezien gesplitst door een notaris in een splitsingsakte? Dan bestaat het gebouw uit meerdere appartementsrechten. Je hebt dan een aandeel gekocht van het gehele gebouw, en het recht om jouw gekochte woning of appartement te mogen gebruiken. Samen met je buren ben je dan eigenaren van het gebouw. Volgens de Wet is het verplicht om bij de juridische splitsing ook een Vereniging van Eigenaren op te richten.

Is een VvE verplicht?

Omdat wettelijk vast is gesteld dat bij appartementsrechten een Vereniging van Eigenaren opgericht moet worden, is het antwoord dus: ja, een vereniging van eigenaren is verplicht. Het lidmaatschap is voor alle eigenaren verplicht, dus ook de VvE-bijdrage is verplicht om te betalen. Alle eigenaren die een appartementsrecht kopen in een complex of woning, worden automatisch lid. Bij verkoop van het appartement stopt het lidmaatschap dan ook weer.

Wat doet de VvE?

De Vereniging van Eigenaren houdt zich bezig met:

  • Beheren van financiële middelen van de VvE
  • Opstellen van het jaarverslag
  • Hoogte van VvE-kosten vaststellen
  • Begroting opstellen voor komende jaar
  • Afsluiten van verzekeringen voor het gebouw
  • Bijhouden van een register van eigenaren en gebruikers
  • Zorgdragen voor het beheer en onderhoud van het gebouw

Waar bestaan VvE kosten uit?

De kosten die de eigenaar van een appartementsrecht moet betalen zijn vaak onderhoudskosten aan het gebouw, bepaalde verzekeringen zoals een opstalverzekering en de schoonmaak van de algemene ruimtes. Bij sommige VvE’s betaal je ook voor energiebesparende maatregelen. Het kan voorkomen dat de kosten voor gas, water en licht ook inclusief zijn. Hoe wordt de VvE-bijdrage berekend? De kosten worden bepaald door de Vereniging van Eigenaren, waarbij gekeken wordt naar de verwachte kosten van komend jaar.

Waar op letten bij een VvE?

Ga je een appartement of boven- of een benedenwoning kopen? Dan raden wij je aan om goed op de splitsingsakte en het splitsingsreglement te letten. Hierin staat namelijk precies beschreven van welk gedeelte van het gebouw jij de eigenaar wordt. Ook staat hierin welke gedeeltes voor gezamenlijk gebruik zijn en wat jouw rechten en plichten worden. Kijk daarbij ook of er sprake is van een ‘slapende’ of ‘actieve’ VvE. Check het reservefonds zodat je na de koop niet voor eventuele verassingen komt te staan. Indien er sprake is van een slapende VvE kan de hypotheekverstrekker zelfs de aanvraag van je hypotheek afwijzen.