1. In het nieuwe huis stoppen

De overwaarde van je oude woning moet je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning, indien je over de nieuwe hypotheek in aanmerking wilt komen voor volledige hypotheekrenteaftrek. Dit heet de bijleenregeling. Gebruik je de overwaarde niet (volledig), dan krijg je over dat deel van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek. Het niet gebruiken van de overwaarde voor je nieuwe woning kan gevolgen hebben voor de maximale hypotheekberekening.

2. De verbouwing financieren

Als je niet wilt verhuizen maar de woning wilt verbouwen, dan kun je er voor kiezen om de hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een taxateur dient dan een taxatierapport te maken van de woning. In dit rapport komt de waarde voor en na verbouwing. Maak daarnaast een goede begroting en bewaar alle bonnetjes en facturen. Je kunt dan aantonen dat de overwaarde voor woningverbetering is gebruikt en dan blijft de volledige hypotheekrente aftrekbaar.

3. Rentekorting

Als de overwaarde van de woning stijgt of je doet een extra aflossing, dan is het in veel gevallen mogelijk om in aanmerking te komen voor een rentekorting. De bank kijkt daarbij naar de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van de woning. Is het hypotheekbedrag bijvoorbeeld 60% van de waarde van het huis, dan is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een lagere rente. De waardestijging van je woning toon je aan met een gevalideerd taxatierapport of een WOZ-beschikking. Rentekorting is doorgaans alleen van toepassing bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.

4. Leningen aflossen

Heb je een consumptieve lening én overwaarde? Dan kan het slim zijn om de overwaarde niet in het nieuwe huis te stoppen, maar er de lening mee af te betalen. Voor de hypotheek geldt vaak een veel lagere rente dan bij een consumptieve lening. Dit heeft wel invloed op de renteaftrek.

5. Op de bank zetten, of lekker uitgeven

Nog geen nieuwe woning gekocht, maar wel van plan om dat op termijn te gaan doen? Parkeer het geld even op de bank. Wie binnen drie jaar namelijk een nieuwe woning koopt, moet zijn overwaarde weer in het nieuwe huis steken wil hij in aanmerking komen voor volledige hypotheekrenteaftrek. Niet van plan een nieuw huis te kopen? Dan ben je vrij om het uit te geven waaraan je maar wilt.

6. Overwaarde benutten zonder huis te verkopen

Wanneer je woningwaarde flink is gestegen of wanneer de hypotheek bijna of helemaal is afgelost, beschik je ook over een overwaarde. Wil je graag over dat geld kunnen beschikken maar wel in je huis blijven wonen? Met je woning als onderpand kun je geld vrijmaken als aanvulling op je pensioen of om je huis aan te passen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te regelen.

Financieel advies nodig?

Uiteindelijk is het belangrijk om advies in te winnen bij een financieel adviseur. Deze is op de hoogte van je persoonlijke en financiële situatie en kan je daarom het beste adviseren. De adviseurs van Domicilie hypotheken & verzekeringen kunnen je helpen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek!