1: Laat je niet gek maken

Dit is echt de eerste stap. Ja, woningen worden steeds vaker verkocht voordat ze op Funda staan. En ja, er worden soms prijzen voor betaald waar je u tegen zegt. Maar dit betekent niet dat jij geen kans meer maakt om een huis te kunnen kopen. Houd je hoofd koel en kijk naar de mogelijkheden!

2: Weet wat je echte woonwensen zijn

Waarschijnlijk heb je al een lijstje gemaakt met eisen waar je nieuwe woning aan moet voldoen. Hoewel een wensenlijstje heel handig is, kan het ook beperkend werken. Kijk nog eens met een open blik naar je wensen en eisen. Is alles wat erop staat echt een eis, of kun je best leven met een iets kleinere tuin of wat langer reizen naar je werk? Zet je wensen in volgorde van belangrijkheid en streep alle zaken door die niet langer een harde eis voor jouw droomhuis zijn. Grote kans dat er nu meerdere woningen zijn die aan je woonwensen voldoen.

3: Ken je financiële mogelijkheden

Voordat je gaat zoeken is het heel handig om te weten wat je kunt en wilt uitgeven aan je nieuwe woning, kijkend naar zowel je hypotheek als je eigen geld. Je bakent zo je zoekopdracht af en voorkomt teleurstellingen. Bovendien kunnen de onderhandelingen in de huidige markt erg snel gaan. Als je dan eerst nog moet uitzoeken wat je maximale budget is, is de kans groot dat het huis aan jouw neus voorbij gaat. Ga dus goed voorbereid aan de slag!

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag een gratis hypotheekgesprek aan

4: Bepaal wat je voor de woning wil betalen

Spreek voor jezelf een maximaal bedrag af dat je wil betalen voor de woning. Dit staat los van je maximale budget. Wat vind je de woning waard? Check dit bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ-waarde die je gratis kunt opvragen. Kijk ook naar de staat van de woning, de plek, de wijk, etc. Tel deze elementen bij elkaar op en geef daar voor jezelf een maximale waarde aan. Overweeg ook alvast of en hoeveel je boven de vraagprijs wil bieden. Dit helpt je snel te schakelen tijdens de onderhandelingen.

5: Zorg voor de gunfactor

Wanneer je een huis gaat kopen zijn er vaak meerdere bieders. Dan kan de gunfactor van essentieel belang zijn. Houd het contact met de verkopende partij vriendelijk, maar toch zakelijk. Vraag ook naar de voorwaarden van de verkoper en probeer daar op in te spelen. Willen zij nog even in de woning blijven, of juist snel van de woning af? Stem je planning, indien mogelijk, daar op af. Een aankoopmakelaar kan je adviseren bij het bezichtigen en onderhandelen.

6: Maak een zoekopdracht aan voor jouw woonwensen

Met de gratis online zoekservice van Domicilie ontvang je altijd het nieuwste en meest complete NVM-woningaanbod dat voldoet aan jouw wensen. Geef online je woonwensen door en ontvang real time of dagelijks de woningen die aan je criteria voldoen in je mailbox. Zo ben je er altijd snel bij!

7: Laat je helpen door een aankoopmakelaar

Wat ook een bepalende factor kan zijn voor de verkopende partij, is het hebben van een aankoopmakelaar. Het komt steeds vaker voor dat bij een gelijk of zelfs lager bod de partij met een eigen aankoopmakelaar eigenaar wordt van de woning.

De aankoopmakelaar behartigt alleen jouw belangen als koper. Hij kan je goed helpen een woning objectief te beoordelen en haalt het maximale uit de onderhandelingen. Je komt ook serieuzer over als je via een aankoopmakelaar een bod doet op een woning. Zo verdient een aankoopmakelaar zichzelf dubbel en dwars terug!

De ervaren aankoopmakelaars van Domicilie helpen je graag bij het kopen van jouw nieuwe woning. In een persoonlijk gesprek kijken we graag hoe we jou verder kunnen helpen.