In vogelvlucht

  • Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse. Op kwartaalbasis zien we dan ook minder verkopen en een heel kleine prijsdaling. Op jaarbasis zien we wel een stijging van zowel het aantal verkopen als de woningprijzen.
  • Het vertrouwen onder woningkopers is gestegen en de licht dalende rente in combinatie met flink gestegen lonen zorgen voor een verbeterde leencapaciteit. De markt draait op volle toeren en wordt voornamelijk beperkt door het geringe aanbod. Het zorgt voor weinig keuzemogelijkheden voor kopers, krapte op de markt en een toename in het aantal overbiedingen.
  • De nieuwbouwmarkt staat er beter voor dan een jaar geleden. Door de verbeterde financierbaarheid en het toegenomen vertrouwen slaan meer mensen hun slag in de nieuwbouw. Ook worden de resultaten van de politieke focus op nieuwbouw zichtbaar. Het blijft echter de vraag of dit de krapte op de bestaande woningmarkt zal oplossen.

Meer weten over de ontwikkelingen en de cijfers in jouw regio of plaats? Lees dan snel verder!

Aantal verkopen beperkt door gering aanbod

Er zijn in het 1e kwartaal van 2024 ruim 18% minder woningen verkocht dan een kwartaal eerder. Vergeleken met een jaar eerder werden 4% meer woningen verkocht. Het aantal verkopen wordt sterk beperkt door het lage aantal woningen dat in aanbod staat. De vraag in de markt is er wel, gezien het hoge aantal kijkers en bieders op een woning.

Doorstroming stokt
Wat meespeelt is dat er nu meer koopstarters actief zijn, die geen woning achterlaten om te verkopen. Daarnaast kiest zo’n 80% van de doorstromers ervoor om eerst een woning te kopen en daarna pas te verkopen. Zolang er niet meer woningaanbod beschikbaar komt, blijft het aantal transacties en de keuze voor kopers zeer beperkt.

Verkopen woning duurt gemiddeld iets langer

De gemiddelde verkooptijd van een woning is dit kwartaal licht gestegen, van 30 naar 34 dagen. Dat is gebruikelijk voor een eerste kwartaal van het jaar. Over de langere termijn dalen de verkooptijden: vergeleken met een jaar eerder gaat de verkoop van een woning gemiddeld een week sneller. De verkoop van tussenwoningen gaat het snelst met een gemiddelde verkooptijd van 25 dagen.

Speciaal voor jou hebben wij de belangrijkste kwartaalcijfers van de NVM op regionaal en lokaal niveau verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt.

Woningaanbod voor kopers zeer laag

Er is voor woningkopers steeds minder aanbod om uit te kiezen. In totaal staan er eind 1e kwartaal ruim 23.000 woningen te koop, 7% minder dan vorig kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de daling -25%. Het woningaanbod daalt simpel gesteld omdat er meer woningen van de markt afgaan (verkocht of ingetrokken) dan dat er woningen bij komen die te koop worden gezet.

Krapte-indicator

De krapte-indicator (verhouding tussen aanbod en transacties) voor Nederland komt dit kwartaal uit op 2,4. Ofwel: voor elke potentiële koper op de markt staan er 2,4 woningen te koop. Wanneer de indicator onder de 5 uitkomt spreken we van een krappe woningmarkt. De krapte is het grootst voor tussenwoningen (1,6). Voor vrijstaande woningen is de markt nog wat ruimer (4,9).

Omdat het aantal verkopen harder gedaald is dan het aantal woningen dat te koop is gezet, ligt de krapte-indicator iets hoger dan afgelopen kwartaal. Dat wil niet zeggen dat de markt zich beweegt naar een situatie waarin meer keuze komt voor woningkopers. Vergeleken met het 1e kwartaal van vorig jaar, toen de krapte-indicator op 3,2 uitkwam, is de krapte op de woningmarkt in Nederland flink toegenomen.

Vooruitblik

De woningmarkt draait op volle toeren. Het vertrouwen in de markt en de economie groeit, wat leidt tot een grotere koopbereidheid en een positiever sentiment onder zowel kopers als verkopers. De krapte blijft echter groot. Zolang de marktomstandigheden niet te veel veranderen (zoals de krapte, hypotheekrente, consumentenvertrouwen en stand van de economie), is de verwachting dat de prijzen dit jaar verder door zullen stijgen.

Verkopers
De stijging van de huizenprijzen kan als positief worden gezien door verkopers. Door de schaarste op de markt heb je als verkoper een goede kans om je woning snel en voor een goede prijs te verkopen. Dit kan voor woningeigenaren aanleiding zijn om nu te verkopen.

Kopers
Het vertrouwen onder woningkopers is gestegen en de licht dalende rente in combinatie met flink gestegen lonen zorgen voor een verbeterde leencapaciteit. Dit merken we ook aan het toenemende aantal kijkers en overbiedingen. Tegelijkertijd zorgt de grote vraag er juist voor dat de krapte verder toeneemt en de huizenprijzen stijgen. Dit maakt het voor kopers, en met name starters, steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Ook wachten wachten steeds meer mensen met verkopen tot ze een nieuwe woning hebben gevonden, wat de doorstroming verder belemmert.

Nieuwbouw
Er lijkt meer aanbod op de markt te komen, vooral door nieuwbouwprojecten die op gang komen. Het blijft echter de vraag of dit voldoende is om het woningtekort op te vangen. Er is bezorgdheid voor de langere termijn over het uitblijven van voldoende en betaalbaar nieuwbouwaanbod. Nieuwbouw is essentieel om de woningmarkt vlot te trekken en het woningtekort aan te pakken.

Kwartaalrapportage Woningmarkt

Speciaal voor jou hebben wij de kwartaalcijfers van de NVM verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt. Alle data van de gemeenten Ede, Veenendaal, Nijkerk en Amersfoort en de landelijke cijfers in één rapportage. Handig om jou inzicht te geven in relevante informatie over de huizenmarkt van het afgelopen kwartaal. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je de rapportage toe.

Wil jij meer inzicht in de situatie voor jouw huidige woning? Of juist voor een aan te kopen woning? Wij helpen jou hier graag verder mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies. Zo kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning, een aankoopcheck of gratis oriëntatiegesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Neem gerust vrijblijvend contact op!

Vul je gegevens in en wij sturen je de kwartaalrapportage toe per e-mail.

Kwartaalrapportage Woningmarkt aanvragen