In vogelvlucht

 • De krappe markt, goede financierbaarheid, gestegen consumentenvertrouwen en de overwaarde van doorstromers zorgt ervoor dat de prijzen historisch hard stijgen.
 • Voor kopers is de concurrentie zeer groot. Kopen zonder overbieden is in veel gebieden bijna onmogelijk en men krijgt steeds vaker te maken met verkopen bij inschrijving en biedingen zonder voorbehoud.
 • Positief is dat er in het 2e kwartaal wat meer woningen te koop werden gezet. Dit zorgt voor meer keuze voor kopers en iets meer verkochte woningen.
 • De verwachting is echter dat dit van tijdelijke aard zal zijn. NVM-makelaars hopen dat er met het nieuwe kabinet wellicht nieuwe maatregelen en beleid aankomen om de situatie op de woningmarkt te stabiliseren en te verbeteren.

Meer weten over de ontwikkelingen en de cijfers in jouw regio of plaats? Lees dan snel verder!

Speciaal voor jou hebben wij de belangrijkste kwartaalcijfers van de NVM op regionaal en lokaal niveau verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt.

Vooruitblik

Het vertrouwen van consumenten neem toe, mede door de stabiele rente en een gunstige arbeidsmarkt met hogere lonen. Dit zorgt ervoor dat meer mensen bereid zijn om te kopen of te verkopen. Er wordt echter een voortdurende krapte verwacht, waarbij het aanbod waarschijnlijk daalt en de vraag hoog blijft. Ook blijft de nieuwbouw achter bij wat de markt nodig heeft. Dit zorgt voor aanhoudende druk op de prijzen.

Verkopers

 • Voor verkopers is de markt gunstig omdat de huizenprijzen door de vraag en krapte hoog blijven en woningen snel worden verkocht. Dit zorgt voor zekerheid en goede opbrengsten bij de verkoop van hun woning.
 • Zolang de marktomstandigheden niet te veel veranderen, is de verwachting dat de prijzen dit jaar verder door zullen stijgen.

Kopers

 • De verwachting is dat de hypotheekrente stabiel blijft of wellicht iets zal dalen. Hierdoor blijven de maandlasten voorspelbaar en de financieringsmogelijkheden stabiel. Dit geeft kopers meer vertrouwen om over te gaan tot aankoop.
 • Ook komt er meer aanbod vanuit huur en nieuwbouwkopers die hun oude woning te koop zetten. Hierdoor hebben starters meer kansen en wordt de doorstroming gestimuleerd.
 • Er is een gebrek aan geschikte woningen voor onder andere senioren, waardoor er minder woningen vrijkomen voor bijvoorbeeld starters en jonge gezinnen. Ook wachten steeds meer mensen met verkopen tot ze een nieuwe woning hebben gevonden.
 • De krapte zorgt voor aanhoudende druk op de prijzen en maakt het voor steeds meer zoekers, waaronder starters, moeilijker om een geschikte woning te vinden. Dit wordt verergerd door de stijgende financieringskosten en het beperkte aanbod van betaalbare woningen.

Nieuwbouw

 • De nieuwbouw laat weer positieve ontwikkelingen zien. Er worden ruimschoots meer nieuwbouwwoningen in verkoop genomen en de golf van intrekkingen lijkt voorbij. Consumenten profiteren van een ruimer en betaalbaarder aanbod.
 • Er blijft echter bezorgdheid over het beperkte aantal nieuwbouwprojecten in de pijplijn en de mismatch met de woonwensen van consumenten.

Kwartaalrapportage Woningmarkt

Speciaal voor jou hebben wij de kwartaalcijfers van de NVM verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt. Alle data van de gemeenten Ede, Veenendaal, Nijkerk en Amersfoort en de landelijke cijfers in één rapportage. Handig om jou inzicht te geven in relevante informatie over de huizenmarkt van het afgelopen kwartaal. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je de rapportage toe.

Wil jij meer inzicht in de situatie voor jouw huidige woning? Of juist voor een aan te kopen woning? Wij helpen jou hier graag verder mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies. Zo kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning, een aankoopcheck of gratis oriëntatiegesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Neem gerust vrijblijvend contact op!

Vul je gegevens in en wij sturen je de kwartaalrapportage toe per e-mail.

Kwartaalrapportage Woningmarkt aanvragen