Voordelen nieuwbouwwoning

Zelf inrichting en indeling bepalen

Ben je vanaf het begin van het project ingestapt, dan kies je met een beetje geluk zelf de indeling en inrichting van je nieuwbouwwoning. Er is vaak keuze uit standaardopties voor de keuken, badkamer en materiaalkeuze. Wil je hiervan afwijken, dan kies je voor meerwerk. Ook kun je de tuin helemaal inrichten zoals jij voor ogen hebt.

Weinig onderhoudskosten

De eerste jaren hoef je weinig onderhoud te plegen, aangezien de woning nieuw is. Ook voldoet de woning aan de laatste veiligheidseisen.

Onderhandelen over de prijs

Een nieuwbouwwoning heeft vaak een vaste verkoopprijs. Je weet precies wat je voor de woning zal moeten betalen. Stress over het onderhandelen bij een nieuwbouwwoning zal je bijna tot nooit hebben, aangezien de prijs vaak vast staat.

Geen kosten koper

Omdat je de nieuwbouwwoning vrij op naam koopt, hoef je geen kosten koper, zoals overdrachtsbelasting, te betalen. De notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de notariskosten zitten verwerkt in de koopsom. en hoef je dus niet nog apart te betalen.

Duurzame en energiezuinige woningen

Nieuwbouwwoningen hebben bepaalde regels en eisen waar ze aan moeten voldoen, beschreven in het Bouwbesluit. Hierin staat dat vloer, gevels, deuren en het dak goed geïsoleerd moet zijn en bepaalde waardes moet halen. Tevens zullen er moderne verwarmings- en ventilatiesystemen gebruikt moeten worden en de ramen hebben minimaal HR++ glas. Door al deze regels en eisen bespaar je maandelijks een hoop op je energiekosten!

Waardestijging

Het is natuurlijk wel afhankelijk van de huizenmarkt, maar het is geen uitzondering dat tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning de waarde al stijgt.

Nadelen nieuwbouwwoning

Onderhandelen over de prijs

De vaste verkoopprijs, kan zowel een voordeel als nadeel zijn. Bij een bestaande woning kun je soms onderhandelen, waar je bij nieuwbouw vaak niet kunt onderhandelen over de prijs.

Beslissen aan de hand van tekeningen

Je kunt van te voren de woning niet bezichtigen, maar koopt de woning aan de hand van bouwtekeningen, schetsen en impressies.

Geduld is een schone zaak

Je moet vaak wat langer moeten wachten tot je daadwerkelijk de woning kunt betreden dan bij een bestaande woning. Vaak zit er gemiddeld 1 tot 1,5 jaar tussen de koop van een nieuwbouwwoning tot aan de oplevering. Mocht er vertraging oplopen tijdens de bouw, dan moet je nóg langer moeten wachten.

Dubbele lasten

Omdat de woning nog gebouwd moet worden, heb je vaak dubbele lasten. Je moet bij nieuwbouw namelijk gelijk beginnen met het betalen van de hypotheek. Ook koop je nieuwbouw vaak al voordat je huidige woning verkocht is. Is de nieuwe woning duurder en heb je de overwaarde zelf niet op je spaarrekening staan? Een overbruggingskrediet, ook wel overbruggingshypotheek), kan dan helpen.

Keuzestress door meerwerk

Kies je voor een keuken uit de standaardopties? Of ga je voor een luxere keuken? Je zal keuzes moeten maken over meer- en minderwerk. Je kunt last krijgen van keuzestress.

Geluk hebben

Indien er sprake is van veel aanmeldingen, zal er een loting plaatsvinden… een spannend moment dus! Heb jij dit keer geluk?

Nieuwbouwwoning kopen

Domicilie Makelaars heeft zich ontwikkeld tot dé nieuwbouwmakelaar in de regio Foodvalley. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Wij hebben daarom voor jou inzichtelijk gemaakt welke stappen je allemaal doorloopt, in dit stappenplan.