Waar is een bouwdepot voor?

Een bouwdepot is een spaarpotje bij de bank of geldverstrekker dat aan je hypotheek verbonden is. Met het geld dat in dat spaarpotje zit, betaal je de verbouwingskosten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel, nieuwe raamkozijnen, dubbel glas of een uitbouw. Hierbij is het belangrijk dat de verbeteringen vastzitten aan je woning. Losse zaken zoals meubels of gordijnen mogen niet betaald worden uit je bouwdepot. De verbouwing moet namelijk het huis verbeteren, zodat het meer waard wordt.

Hoe werkt een bouwdepot?

Wanneer je een hypotheek gaaf afsluiten, kun je ervoor kiezen om een verbouwing of energiebesparende zaken mee te financieren. De hoogte van het mee te financieren bedrag hangt af van de taxatiewaarde van je nieuwe woning ná verbouwing. Dit verklaart ook meteen de reden waarom een taxatie noodzakelijk is bij een bouwdepot. In veel gevallen dien je ook een deel eigen spaargeld in te leggen.

De maximale hypotheek is 100% van de waarde van je woning ná je verbouwing. Als je investeert in energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om tot maximaal 106% van je woningwaarde na verbouwing te lenen.

Nadat je hypotheek is ingegaan, komt het geld voor je verbouwing in het bouwdepot terecht, een aparte rekening bij de bank. Maar hoe lang is het bouwdepot geldig? Over het algemeen kun je het geld in twee jaar tijd gebruiken. Ben je eerder klaar met verbouwen? Dan kun je de rekening beëindigen. Als er dan nog geld op de rekening staat, zal dit worden afgelost op je hypotheek.

Hoe betaal je uit het bouwdepot?

Zelf kun je niets betalen uit het bouwdepot. Maar wie beheert het bouwdepot dan? Zodra je een factuur hebt ontvangen, stuur je deze door aan de bank. Vaak wordt er ook gewerkt met een digitale omgeving, waarin je facturen kunt declameren. De bank zal de factuur na controle uitbetalen aan bijvoorbeeld de aannemer. Heb je zelf iets gekocht wat nodig was voor de verbouwing. Dan kun je dit bonnetje ook declareren. Wat je mag declareren uit het bouwdepot is bij de aanvraag van je hypotheek opgenomen in de verbouwingsspecificaties. Let op! Alleen deze opgenomen zaken mag je dus declareren.

Bouwdepot en rente 

Over het saldo in het bouwdepot ontvang je rente. Hoeveel die rente bedraagt, ligt aan jouw hypotheekaanbieder. In de meeste gevallen is de rentevergoeding gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. In het begin (als je nog niets betaalt heb uit je bouwdepot) is je betaalde en ontvangen rente gelijk.

Als dat bedrag steeds lager wordt, krijg je ook steeds minder rente. Dit betekent dus dat wanneer je geld uit het depot haalt, meer rente moet betalen dan je krijgt. Je moet dus hypotheekrente gaan betalen. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

In het kort: wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening waaruit alleen betalingen verricht kunnen worden die betrekking hebben op het verbouwen en/of verduurzamen van je huis. Zodra alle bedragen zijn opgenomen, wordt het depot beëindigd. Bedragen die overblijven in het depot, worden gebruikt voor het deels aflossen van je hypotheek.

Meer informatie

Wil je meer weten over jouw (financiële) mogelijkheden? Vraag het dan eens aan een van onze erkende financieel adviseurs. Wij zijn niet alleen specialist op het gebied van financiële zaken, maar ook op het gebied van duurzaam wonen. Bekijk hier meer informatie over onze financiële adviseurs.