Bouwdepot, wat is dat en wat levert het op?
27 januari 2022
Heb jij onlangs een nieuwe woning gekocht die je wil verbouwen? Of wil je je huidige woning verbouwen? Heb jij een bouwvergunning nodig of niet? En welke verbouwingen zijn vergunningsvrij? Wij lichten het je graag toe!
De gemeente geeft een bouwvergunning af, zodat jij je woning mag verbouwen. Zij controleren of de verbouwing voldoet aan de veiligheidseisen, de Welstandseisen en het bestemmingsplan. Wist je dat een bouwvergunning eigenlijk een omgevingsvergunning heet? Vroeger waren er voor bouwen, kappen en slopen aparte vergunningen. Dat is nu niet meer en deze vallen nu allemaal onder de omgevingsvergunning.
Mocht je je woning willen verbouwen waarbij je constructieve wijzigingen door wil voeren, dan heb je een vergunning nodig. Voorbeelden hiervan zijn: een aanbouw van meer dan 4 meter diep of het plaatsen van een dakterras of dakopbouw. Wil je binnenhuis verbouwen? Ook dan kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen. Denk hierbij aan het verwijderen van een draagmuur of het maken van een trapgat in je vloer.
Voor sommige verbouwingen heb je geen vergunning nodig. Je kunt hierbij denken aan: een dakkapel aan de achterzijde van de woning, plaatsen van zonnepanelen, dakraam, zonwering of het vernieuwen van kozijnen. Wil je een aanbouw of uitbouw realiseren, dan vraag je jezelf vast af hoe ver je mag uitbouwen zonder vergunning? Is de uitbouw niet dieper dan vier meter en niet hoger dan 5 meter, dan heb je geen vergunning nodig. Wel zijn er nog enkele andere regels waar de uitbouw aan zal moeten voldoen. Let wel op, dit geldt alleen voor een uitbouw aan de achterzijde van de woning. Wil je aan de voorkant uitbouwen? Dan heb je altijd een vergunning nodig.
Heb je een bouwvergunning nodig? Die kan je bij jouw gemeente aanvragen. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk en snel online. Wordt de verbouwing door hulp van een architect en/of aannemer gerealiseerd? Vaak vragen zij de vergunning aan. Vergeet niet om dit goed met de desbetreffende partij te overleggen.
Heb je een bouwvergunning aangevraagd en is deze goedgekeurd? Dan zal je wel afvragen hoe lang een bouwvergunning geldig is. Eigenlijk is deze vergunning voor onbeperkte tijd geldig. Wel kan de gemeente de vergunning binnen 26 weken intrekken. Ligt de bouw al minimaal 26 weken stil? Ook dan kan de vergunning ingetrokken worden. Met de nadruk op ‘kan’, aangezien dit in werkelijkheid amper voorkomt.
Zijn al je wensen, eisen en de verwachte kosten in kaart gebracht en ben je van plan om de verbouwing uit te gaan voeren? Dan kan het mogelijk zijn om je hypotheek te verhogen. Koop je een nieuw huis en wil je direct gaan verbouwen? Dan kan je wellicht de verbouwing (gedeeltelijk) mee te financieren in de hypotheek. Hiernaast behoort een tweede hypotheek of een lening ook tot een van de opties. Wil je meer informatie of advies hoe je jouw verbouwing het beste kunt financieren? Onze adviseurs staan voor je klaar!
Wil je nou niet verbouwen? Of is dit niet haalbaar? Dan is een andere woning zoeken wellicht de oplossing. Wij als makelaar Ede en makelaar Nijkerk staan voor u klaar om u te helpen bij de zoektocht naar uw droomwoning in de wijde omgeving van Ede en Nijkerk.