Wat zijn de verschillen tussen V.O.N. en K.K.?

Het is je waarschijnlijk al opgevallen, maar bij een nieuwbouwwoning die te koop staat, zie je bijna altijd v.o.n. achter de vraagprijs staan. Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je de woning vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat de verkoper de kosten draagt voor de overdracht van de woning, zoals onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte en notariskosten voor de inschrijving van jouw hypotheek bij het kadaster. Koop je daarentegen een bestaande woning (k.k.)? Dan worden deze kosten, inclusief makelaars- en taxatiekosten, door de koper betaald.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor een nieuwbouwwoning?

Je mag voor een nieuwbouwwoning maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen, dit is wettelijk bepaald. Die marktwaarde wordt bepaald door onder andere de koop-/ aanneemsom, het bedrag aan meer-/minderwerk, energiebesparende maatregelen en renteverlies tijdens de bouw.

Wanneer start je met het terugbetalen van jouw nieuwbouw hypotheek?

Zodra je bij de notaris bent geweest en de hypotheekakte hebt ondertekend, zal je maandelijks hypotheekrente en soms aflossing moeten betalen. De exacte startdatum van je hypotheekbetalingen is niet altijd vooraf bekend, aangezien dit afhankelijk is van de datum waarop de grond, waarop jouw huis wordt gebouwd, officieel aan jou wordt overgedragen bij de notaris.

Waarom staat het geld van mijn nieuwbouw hypotheek in een bouwdepot?

Omdat je huis nog gebouwd moet worden, wordt het geld van je hypotheek door de geldverstrekker in een apart potje gezet. Dit potje, ook wel bekend als een bouwdepot, wordt gebruikt om de aannemer te betalen die jouw huis bouwt. Over het bedrag in het bouwdepot betaal je maandelijks rente, maar je ontvangt ook een rentevergoeding over dit bedrag.

Krijg ik een rentevergoeding over het bouwdepot?

De rentevergoeding die je ontvangt, is gelijk aan de gewogen gemiddelde hypotheekrente die je betaalt. In de meeste gevallen is een nieuwbouwdepot ongeveer 24 maanden geldig. Soms is een eenmalige verlenging van 6 maanden mogelijk, maar na verlenging ontvang je geen rentevergoeding meer over het bouwdepot. Leen je minder dan dat je nodig hebt en betaal je een deel van de nieuwbouwwoning met eigen geld? Dan moet je eerst je eigen geld gebruiken om de aannemer te betalen, voordat je gebruik kan maken van je bouwdepot.

Hoe werkt renteverlies tijdens de bouw?

Tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis wordt de hoogte van het bouwdepot steeds minder omdat rekeningen aan de aannemer worden betaald. Hierdoor krijg je een steeds lagere vergoeding voor de hypotheekrente die je betaalt. Dit noemen we “renteverlies tijdens de bouw”.

Voorbeeld: stel, je leent € 500.000 voor een nieuwbouwwoning tegen een rentepercentage van 5%. Na verloop van tijd heb je € 100.000 uit het bouwdepot opgenomen voor het betalen van de gronden een aantal nieuwbouwtermijnen. Je betaalt aan de hypotheekverstrekker: €500.000 x 5% = €25.000. De rentevergoeding die je ontvangt is: 400.000 x 5% = €20.000. Je renteverlies tijdens de bouw bedraagt dan: € 25.000 – € 20.000 = € 5.000.

Wat is het verschil tussen bouwrente en renteverlies tijdens de bouw?

Bij nieuwbouwhuizen betaal je in de periode vóórdat je hypotheekrente gaat betalen, soms ook bouwrente. Je kunt het percentage van de bouwrente opvragen bij je makelaar. Zodra je hypotheek rond is, hoef je geen bouwrente meer aan de aannemer te betalen. Dan begin je met het aflossen en betalen van rente over je hypotheek en krijg je te maken met renteverlies tijdens de bouw.

Kan je dubbele lasten meefinancieren in je hypotheek?

Soms moet je de hypotheek van de nieuwbouwwoning al betalen terwijl je ook nog betaalt voor je oude hypotheek of huurhuis. In dat geval heb je te maken met dubbele woonlasten. Dit is alleen mogelijk als het financieel haalbaar is. Het is verstandig om een hypotheekexpert in te schakelen om je te helpen berekenen wat je maandelijkse lasten zijn als je nog niet direct kunt intrekken in je nieuwbouwwoning.

Je kunt dubbele lasten ook meefinancieren door middel van een zogenoemd rentedepot. Uit dit depot worden voor een bepaalde periode je rentebetalingen gedaan. Dit rentedepot telt mee voor het bepalen van de waarde van je huis. Aflossingen kunnen niet uit dit rentedepot onttrokken worden. Je moet ook kunnen aantonen dat je voldoende eigen geld of inkomen hebt om deze dubbele lasten te kunnen dragen.

Wij staan voor jou klaar!

Wil je graag meer informatie over een hypotheek voor een nieuwbouwwoning? Of heb je een andere vraag? Of ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs en wij kijken samen naar wat er in jouw situatie mogelijk is.