D

Verschil woningwaarde na verduurzamen nóg groter

Eerder deelden wij een nieuwsbericht waaruit onderzoek bleek dat een woning met energielabel bij de verkoop gemiddeld 7,9% meer opbracht dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Met de gemiddelde verkoopprijs in juli genomen, betekende dit een verschil van ruim 30.000 euro. Onlangs heeft brainbay deze analyse opnieuw uitgevoerd. En wat blijkt? Het verschil in woningwaarde tussen woningen met een groener label is nóg groter dan een woning met een minder groen energielabel.

In de vorige analyse werden de energielabels gebaseerd op input van makelaars. Door deze methode aan te scherpen en op een andere, uitgebreidere manier te berekenen (transacties linken aan een NTA8800 energieinspectie), waarbij beter onderscheid gemaakt kan worden tussen woningen met energielabel A+ of ‘groener’, zijn de verschillen tussen duurzame en niet-duurzame woningen groter dan uit de vorige analyse bleek. Uit de vorige analyse bleek namelijk dat het verschil (bij een woning met een gemiddelde woningprijs) 30.000 euro bedroeg. Met de nieuwe berekeningen is dat verschil bijna 50.000 euro.

Uit de NVM- woningmarktcijfers en NVM- dochter brainbay is gebleken dat er aan het eind van het derde kwartaal in 2022, 80% meer woningen te koop stonden ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal stonden er 22% meer woningen te koop. De concurrentie tussen de woningen die te koop staan, stijgt dus, waarbij een groeiende vraag is naar energiezuinige woningen en dus een onderscheidende factor is geworden.

Woningwaarde stijgt bij verbetering energielabel

In 2021 leverde het verduurzamen (van energielabel G naar C) gemiddeld een waardestijging van 8% op. In 2022 is dit verschil al bijna 12%. Een voorbeeld: een woning van 300.000 euro steeg vorig jaar (bij een verbetering van energielabel G naar C) naar 324.000. Met de stijging van 12% dit jaar, zou de woningwaarde uitkomen op 336.000 euro. Een flink verschil. De verschillen in de stijgende woningwaarde is uiteraard wel per gemeente verschillend, samenhangend met de drukte op de woningmarkt. Hoe minder woningen te koop, hoe meer concurrentie, wat resulteert in een hogere waardestijging van energiezuinige woningen.

In het derde kwartaal van 2022 is gebleken dat de waarde van een woning stijgt met zo’n 10% als het energielabel van E naar B gaat. En mochten er twee vergelijkbare woningen te koop staan, waarbij de ene woning energielabel A heeft, en de andere woning energielabel C, scheelt de meerwaarde 5,5%.

Woning met energielabel E, F of G

Heeft je woning energielabel E, F of G, dan is gebleken dat deze woningen het meest te maken hebben met een daling van verkopen. Externe factoren en veranderende marktomstandigheden hebben meer invloed op woningen met deze energielabels dan woningen met energielabel A t/m D.

Verbeteren van je energielabel

Niet alleen hebben woningen met een beter energielabel een hogere waarde, ze worden doorgaans sneller verkocht, de verkoopprijzen dalen minder hard en de woningen worden vaker boven de vraagprijs verkocht. Twijfel je om je woning te verduurzamen zodat je woning een groener energielabel krijgt? Niet doen! Juist in deze tijden is verduurzamen van je huis een aanrader. Niet alleen voor een stijging van je woningwaarde, ook scheelt het je in de maandelijkse kosten.

Hoe kan je je energielabel verbeteren?

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om je woning te verduurzamen en zo je energielabel te verbeteren. Maar liefst twee van de drie woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Een eerste goede stap zou dus het isoleren van je woning kunnen zijn, zoals je dak, buitenmuur of je vloer. Verder is het goed om alle naden en kieren dicht te maken. Een volgende stap in het verduurzamen van je woning is het vervangen van de ramen en het plaatsen van zonnepanelen. Om je om weg te helpen hebben wij een blog geschreven hoe je je huis kan verduurzamen met verschillende budgetten. Ook lees je welke subsidies je kunt aanvragen voor verduurzaming van je huis. Heel veel succes met het verduurzamen van je woning, en zoals je nu weet, het is het waard!

Toch liever verhuizen naar een woning met een beter energielabel? Bekijk dan eens ons woningaanbod!