Wat is een energielabel?

Je kunt aan de hand van een energielabel zien in hoeverre een woning energiezuinig is. Verbruikt de woning weinig of juist veel energie? Ook zie je welke energiebesparende maatregelen nog toegepast kunnen worden, denk hierbij aan extra isolatie of het vervangen van kozijnen en ramen. Als er weinig fossiele energie (kolen, olie en aardgas) gebruikt wordt, des te beter het energielabel is.

Welk energielabel is het beste?

Welk energielabel kan een woning krijgen? Tot het einde van 2020 was energielabel A++ het beste label wat een woning kon krijgen. Vanaf 1 januari 2021 zijn de labels A+++ en A++++ er bijgekomen. De labels lopen tot aan G. Bij een hoog energielabel heeft de woning weinig tot geen energieverbruik. Een laag label wordt afgegeven bij een woning met een zeer hoog energieverbruik. Door een woning te verduurzamen, zullen de energiekosten minder hoog zijn en zal er een hoger energielabel afgegeven worden. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat een hoger energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs, in vergelijking tot dezelfde woningen met een lager label? Meer hierover lees je in dit nieuwsartikel. Wil jij graag een hoger energielabel krijgen? Wij hebben een blog geschreven over hoe je je huis kunt verduurzamen.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Het energielabel wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald. Allereerst worden bij het Kadaster gegevens van de woning opgevraagd, zoals het bouwjaar, de grootte van de woning en om welk type woning het gaat. Hiernaast wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de mate van isolatie (zoals muur-, vloer- en dakisolatie) en of er zuinige installaties aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of zonnepanelen. Ook wordt er gekeken welk type ramen er aanwezig zijn en hoe het met de ventilatie van de woning gesteld is.

Wie geeft een energielabel af?

Een energielabel wordt afgegeven door een energieadviseur, die bij de woning langs komt om deze te inspecteren. Zo’n bezoek duurt vaak 1,5 tot 2 uur, afhankelijk hoe gemakkelijk alle kenmerken te vinden zijn. Naderhand wordt het energielabel geregistreerd in de database EP-online en ontvang je een afschrift van het label.

Waar kan ik mijn energielabel vinden?

In het begin van 2015 heeft elke woning een voorlopig energielabel ontvangen, bepaald aan de hand van gegevens uit het Kadaster. Bij de verkoop van een woning wordt het voorlopige label omgezet naar een definitief energielabel. Benieuwd waar je energielabel van jouw huis kunt vinden? Je vindt het energielabel van jouw woning hier.

Waar kan je een energielabel aanvragen?

Heb jij een definitief energielabel nodig? Deze kun je aanvragen bij een energieadviseur. De kosten van een energielabel zijn vanaf €299,-. Het label is tien jaar geldig.