NVM Business: Commercieel vastgoed zet een pas op de plaats
12 november 2024
In het derde kwartaal 2023 zijn de transacties in de koopwoningmarkt op peil gebleven en de prijzen licht gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe woningmarktcijfers en analyse van makelaarsvereniging NVM over het altijd wat rustiger derde kwartaal van 2023.
Het aantal transacties op de koopwoningmarkt blijft dit kwartaal op peil. Als makelaar signaleren we dat het vertrouwen onder kopers en verkopers is verbeterd, en dat het aantal bezichtigingen en biedingen toeneemt. Omdat er weinig woningen te koop worden gezet, neemt de krapte op de woningmarkt toe. Dat leidt tot minder keuze voor kopers. Deze krapte wordt versterkt door de toename van het aantal huishoudens en een afname van de beschikbaarheid aan nieuwbouwwoningen. Deze factoren leiden ertoe dat de stijging van de verkoopprijzen doorzet. De flink gestegen lonen dragen daar verder aan bij. Deze zorgen voor een verbeterde leencapaciteit die deels de stijgende rente en inflatie compenseren. Verder zien we dat woningen sneller worden verkocht, de verkoopkansen groter worden en het aantal overbiedingen toeneemt.
Vorig kwartaal was er, na een korte periode van prijsdaling, weer een stijging van de woningprijzen. Dit kwartaal zet de prijsstijging door. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het 3e kwartaal van 2023 422.000 euro. Dat betekent voor het tweede kwartaal op rij een stijging van +1,7% ten opzichte van het 2e kwartaal van 2023. Op jaarbasis is er nog wel sprake van een daling van -1,7%.
De prijsstijging op kwartaalbasis is in vrijwel alle regio’s in Nederland terug te zien. Verder zien we dat het herstel van de verkoopprijzen op jaarbasis bij tussenwoningen het snelst gaat. De verkoopprijs van appartementen en vrijstaande woningen liggen ten opzichte van een jaar geleden nog wel lager.
NVM-makelaars verkochten in het 3e kwartaal van 2023 ruim 33.500 bestaande koopwoningen, dit is 2,4% meer dan vorig jaar. Vergeleken met een kwartaal eerder daalde het aantal verkopen met -1,8%. Een derde kwartaal is altijd een wat rustigere periode met minder verkopen.
Gemiddeld duurt het nu 33 dagen om een woning te verkopen. Het is een dag sneller dan vorig kwartaal, maar nog wel 6 dagen langzamer dan in dezelfde periode vorig jaar. 82% van de woningen is binnen een kwartaal verkocht. En nog eens 11% binnen een half jaar. Deze percentages zijn allemaal net iets positiever dan vorig kwartaal.
Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs werd verkocht zien we dit kwartaal toenemen naar 45%. Vorig kwartaal was dit nog 39%. Er wordt weer vaker overboden en verkopers hebben een betere positie in onderhandelingen.
Gemiddeld wordt er weer iets meer betaald dan gevraagd voor een woning. Het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs ligt in het 3e kwartaal op +0,2%. In het 1e en 2e kwartaal van 2023 was het vraag-verkoopprijsverschil nog negatief en werd er gemiddeld net iets minder betaald dan de vraagprijs.
Bij vrijstaande woningen kan door kopers nog het meest onderhandeld worden; er wordt gemiddeld 2,1% minder betaald dan gevraagd wordt. Voor een 2-onder-1-kapwoning werd gemiddeld 0,3% minder betaald. Bij tussenwoningen is het positieve prijs-verkoopprijsverschil het grootst met +1,4%, gevolgd door appartementen (+0,7%) en hoekwoningen (+0,3%).
Vergeleken met afgelopen kwartaal staan er 7% minder woningen in aanbod. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedraagt de daling -1,9%. Dat is geen goed teken, de woningmarkt is gebaat bij voldoende woningaanbod voor potentiële kopers om uit te kiezen. Het aanbod daalt niet omdat er zoveel verkocht wordt, maar vooral omdat er minder woningen te koop worden gezet doordat de doorstroming stokt.
De krapte op de woningmarkt neemt dus verder toe. Dat komt doordat de verkoopaantallen nauwelijks lager liggen dan vorig kwartaal, terwijl het woningaanbod wel flink lager ligt. Voor elke woningzoeker stonden er in het derde kwartaal 2,6 woningen te koop. De krapte is het grootst voor tussenwoningen (1,8). Voor vrijstaande woningen is de markt nog wat ruimer (4,8).
Ondanks de krapte zijn er ook lichtpuntjes. De onzekerheid die in veel opzichten heerste (rente, energie, inflatie, recessie) maakten de afgelopen maanden dat consumenten hun verhuisbesluit uitstelden. Deze factoren zien er inmiddels een stuk positiever uit. Verkopers hebben er meer vertrouwen in dat de woning snel verkocht kan worden, mede door de stijgende woningprijzen. Dit kan voor woningeigenaren aanleiding zijn om nu te gaan verkopen. Daarnaast merken we dat het aantal (serieuze) kijkers en het aantal bieders op een woning weer toeneemt.
Er is wel bezorgdheid voor de langere termijn over de krapte op de markt, en het uitblijven van voldoende en betaalbaar (nieuwbouw)aanbod. Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep wonen: “Het evenwicht in de markt is nog ver te zoeken. De enige manier om dat op te vangen is bouwen: in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang. Wij zullen ons daar als NVM voor blijven inzetten en roepen de (nieuwe) minister op hierover het gesprek met de markt te blijven voeren.”
Speciaal voor jou hebben wij de kwartaalcijfers van de NVM verwerkt in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt. Alle data van de gemeenten Ede, Veenendaal, Nijkerk en Amersfoort en de landelijke cijfers in één rapportage. Handig om jou inzicht te geven in relevante informatie over de huizenmarkt van het afgelopen kwartaal. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je de rapportage toe.
Wil jij meer inzicht in de situatie voor jouw huidige woning? Of juist voor een aan te kopen woning? Wij helpen jou hier graag verder mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies. Zo kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning, een aankoopcheck of gratis oriëntatiegesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Neem gerust vrijblijvend contact op!
Vul je gegevens in en wij sturen je de kwartaalrapportage toe per e-mail.