Wat is overwaarde van je huis?

De overwaarde van je huis is het verschil tussen de huidige marktwaarde van je woning en de hoogte van de resterende hypotheek. Indien dit verschil positief is, dus als de marktwaarde van je huis hoger is dan de hypotheek, spreken we van overwaarde van je huis.

Hoe bereken je de overwaarde van je huis?

Nu je weet wat de overwaarde van een huis is, ben je natuurlijk nieuwsgierig naar eventuele overwaarde op jouw woning. Maar hoe weet je of je overwaarde hebt? En hoe bereken je de overwaarde van je huis?. Je gebruikt hiervoor de marktwaarde van de woning en de hoogte van de resterende hypotheekschuld. Vervolgens maak je de deze berekening:

  1. Bepaal wat de marktwaarde van je huis is door deze te laten taxeren door een deskundige taxateur
  2. Bekijk hoeveel je openstaande hypotheekschuld bedraagt
  3. Trek de openstaande hypotheekschuld af van de woningwaarde

Voorbeeld: een woning heeft een marktwaarde van €300.000,- en de resterende hypotheekschuld bedraagt €250.000,-.
€300.000,- minus €250.000,- is €50.000,-. Omdat dit bedrag een positief is, is er sprake van €50.000,- overwaarde.

Waar mag je overwaarde aan besteden?

Waar mag je overwaarde voor gebruiken?, is een vraag die veel gesteld wordt. De overwaarde van een huis kun je op diverse manieren gebruiken: voor een verbouwing van je huidige woning, bij de aankoop van een nieuwe woning of je kunt dit bedrag opnemen. Dit laatste gebeurt vaak als je niet van plan bent om binnen drie jaar een nieuwe woning te kopen. Indien je wél binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, ben je verplicht om de overwaarde te gebruiken voor de koop van je nieuwe woning. Wil je meer lezen over hoe je de overwaarde van je woning kunt benutten, lees dan deze blog!

Overwaarde huis:

< class="title"> Bij een scheiding

Indien de woning op naam van beide partners staat, heeft ieder recht op een deel van de overwaarde. Vaak krijgt ieder 50% van de overwaarde, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt en vastgelegd. Bij een scheiding is er sprake van meerdere scenario’s. Een van de twee partners blijft wonen in de woning en zal de ander uit moeten kopen. Ook kan er besloten worden dat beide partners verhuizen naar elk een andere woning. Tot slot kan de woning onverdeeld blijven waarbij één van de partners in de woning blijft wonen.

< class="title"> Voor pensioen

Door een extra aflossingsvrije hypotheek af te sluiten met (een deel van) je overwaarde, is het mogelijk om dit geld te gebruiken als aanvulling op je pensioen.

< class="title"> Als bouwdepot

De overwaarde van een huis kan gebruikt worden voor de financiering van een verbouwing, dit wordt het bouwdepot genoemd. Vanuit dat depot kunnen de verbouwingskosten gefinancierd worden. Het bedrag blijft 1-2 jaar in dit depot staan. Hierna wordt het overige bedrag automatisch afgelost op de resterende hypotheekschuld. Om de overwaarde van je woning te gebruiken voor een verbouwing, zijn er diverse mogelijkheden. Deze kun je bespreken met een van onze hypotheekadviseurs.

< class="title"> Voor een tweede woning

De overwaarde van je huis kun je vaak ook gebruiken bij de aankoop van een tweede woning. Je kunt een tweede woning zowel gedeeltelijk als volledig financieren met deze overwaarde.

< class="title"> Als je gaat huren

Indien je na de verkoop van je woning van plan bent om minimaal drie jaar te gaan huren, ben je vrij om de overwaarde te besteden naar wens.