Wat is een ouderdomsclausule?

Een ouderdomsclausule is een clausule die kan worden opgenomen in een koopovereenkomst van een woning. De koper van de woning accepteert bij het ondertekenen hiervan, dat de woning een ouder pand is en dit mogelijk bepaalde gebreken met zich meebrengt.

Ouderdomsclausule: vanaf welk bouwjaar?

In principe kun je als verkoper zelf bepalen of je een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst wil opnemen. Vaak wordt een ouderdomsclausule opgenomen als de woning ouder dan 50 jaar is, maar ook bij woningen vanaf 25 jaar en ouder kan een ouderdomsclausule opgenomen worden.

Is een ouderdomsclausule gebruikelijk?

Ja, bij een oudere woning is het heel gebruikelijk om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopakte. Als verkoper kan het namelijk zijn dat je niet op de hoogte bent van eventuele (verborgen) gebreken of slijtage door ouderdom. Door middel van de ouderdomsclausule ben je als verkoper beschermt en niet aansprakelijk voor eventuele gebreken die de leeftijd van een woning met zich meebrengt.

Is het mogelijk om een ouderdomsclausule niet te accepteren?

Het is mogelijk om een ouderdomsclausule niet te accepteren. Mocht je niet akkoord willen gaan met de ouderdomsclausule, dan zal je hierover moeten onderhandelen met de verkopende partij. Kom je er echt niet uit samen? Dan zit er maar één ding op: de koopakte niet ondertekenen en de woning aan je voorbij laten gaan.

Ouderdomsclausule: voorbeeld 1

In de ouderdomsclausule kunnen diverse aspecten benoemd worden die verband houden met de leeftijd van de woning, zoals technische installaties, funderings- en rioolproblemen. De inhoud kan per ouderdomsclausule verschillen. Dit hangt namelijk sterk af van de woning en de leeftijd hiervan. Let op: onderstaande ouderdomsclausules zijn voorbeelden en hieraan kunnen geen rechten of aanspraken aan worden ontleend.

Voorbeeld 1 ouderdomsclausule
“Koper verklaart bekend te zijn met de ouderdom van deze woning en de bijgebouwen. De eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden liggen aanzienlijk lager dan bij nieuwe woningen. Tenzij verkoper de kwaliteit ervan gegarandeerd heeft staat hij niet in de voor o.a. de kwaliteit van de vloeren, het dak, de leidingen voor elektriciteit, water en gas, de riolering, evt. afwezigheid van ongedierte cq schimmels (zoals houtworm, boktor, zwam etc.) en de eventuele afwezigheid van doorslaand en/of optrekkend vocht. Bouwkundige kwaliteitsgebreken worden geacht niet belemmerd te werken op het in artikel 6.3 omschreven woongebruik.”

Ouderdomsclausule: voorbeeld 2

Voorbeeld 2 ouderdomsclausule
“De koper is ermee bekend dat de woning meer dan 50 jaar oud is, en dat de eisen die thans aan de bouwkwaliteit worden gesteld aanzienlijk hoger liggen dan ten tijde van de bouw. De verkoper staat niet in voor de afwezigheid van gebreken die het gevolg zijn van de ouderdom van de woning, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de risico’s van lood- en asbesthoudende materialen, installaties, dakbedekking, riolering en fundering. Verkoper is niet aansprakelijk voor eventuele verborgen gebreken die de koper redelijkerwijs kon verwachten gezien de leeftijd van de woning.”

Meer informatie over ouderdomsclausule?

Heb jij een vraag over de ouderdomsclausule? Of een andere vraag met betrekking tot het verkopen van je woning, het aankopen van jouw droomhuis, taxaties of hypotheken? Wij staan voor jou klaar!