Verborgen gebreken voorbeelden

Het is altijd vervelend als je een woning koopt en er achteraf verborgen gebreken blijken te zijn. Vraag vooraf of er een bouwkundig rapport is, of er bekend is of de woning problemen heeft en of er reparaties uitgevoerd zijn. Tijdens de bezichtiging kun je tevens op de volgende aspecten letten:

Scheuren in muren

Zijn er zichtbare scheuren te zien in muren?

Lekkages of verstoppingen

Zie je geen vochtplekken of schimmel op muren, plafonds of vloeren? Heeft het huis een kruipruimte? Bekijk deze dan ook goed op eventuele lekkages.

Boktor, houtworm of ongedierte

Check of er geen knaagsporen of kleine gaatjes zijn in houten kozijnen en – constructies, het dak of plafonds. Deze beestjes kunnen flinke schade aanbrengen.

Asbest

Kijk naar het bouwjaar van de woning en welke isolatie- of afdekmaterialen gebruikt zijn. Het verwijderen van asbest kan flink wat kosten, dus laat bij twijfel een bouwkundige keuring uitvoeren

Rotte of verzwakte vloer

Bekijk of de vloer verzakt is, dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor muren (scheuren), ongelijke vloeren en breuken in het leidingwerk.

Kapotte cv-ketel

Hoe oud is de cv-ketel? Ga er vanuit dat een ketel na zo’n 12-15 jaar aan vervanging toe is. Vraag naar de staat van de ketel en het gepleegde onderhoud hieraan.