Kamerplanten die goed tegen de zon kunnen

Heb je in jouw huidige of nieuwe huis een ruimte waar de zon veel schijnt? Let er dan op dat je veel planten hier niet kan plaatsen. Deze plek zal door de volle zon veel licht ontvangen waarbij de temperatuur flink kan oplopen. Heb je een plant gekocht voor een plekje in de zon? Laat de plant dan eerst enkele dagen wennen. De onderstaande planten kun je gerust (met wat extra aandacht) op een plekje in huis zetten met zonlicht:

 • Yucca
  Deze plant wordt gekenmerkt als een sterke plant, door zijn dikke stam waar water in wordt opgeslagen. De plant is afkomstig uit Mexico en is daarom wel gewend om wat zonlicht te verdragen.
 • Alocasia
  Deze plant is afkomstig uit Azië en kan dus tegen zonlicht. De plant is herkenbaar aan zijn lange stengels met grote bladeren. Er zijn veel verschillende Alocasia’s. Genoeg keuze dus!
 • Bananenplant (Musa)
  Een echte zonliefhebber is de Musa, ook wel de bananenplant genoemd. Deze plant houdt wel van een flinke slok water waarbij je het beste kan zorgen dat de grond nooit helemaal uitdroogt.
 • Euphorbia Cactus
  Een plant die heel goed tegen de felle zon kan, is de cactus. Er zijn veel verschillende soorten en de verzorging is erg gemakkelijk. Zon en weinig water, zo maak je de cactus pas echt gelukkig.
 • Olifantspoot (Beaucarnea)
  Deze plant dankt zijn naam aan de dikke stam, vandaar de naam olifantspoot. In deze stam wordt al het water opgeslagen. De plant, afkomstig uit Mexico, is een echte zonliefhebber.
 • Aloë Vera
  Laat deze plant eerst goed wennen aan de zon, en je zult hier jarenlang plezier van hebben. Erg makkelijk in de verzorging!
 • Paradijsvogelplant (Strelitzia nicolai)
  Een plaatje om te zien! Deze plant kan met de juiste verzorging en liefde erg groot worden, mits die op een lichte plek staat met zonlicht.

Kamerplanten voor een donkere plek in huis

Heb je in jouw woning ook een ruimte met minder daglicht? Niet getreurd, er zijn zeker kamerplanten die in een donkere plek met schaduw kunnen staan.

 • Calathea
  Kleurrijke bladeren en leuke patronen, dan denk je aan een calathea. Je hebt keuze uit veel verschillende soorten. Deze plant heeft weinig licht en water nodig.
 • Dieffenbachia
  Deze plant is erg gemakkelijk in onderhoud en eist niet zo veel licht. De bladeren hebben een mooie crème- of bonte kleur.
 • Graslelie
  Een van de meest populairste kamerplanten én bijna niet dood te krijgen, is de graslelie. Deze plant gaat erg goed op een plek met zonder felle zon.
 • Lepelplant
  Deze kamerplant plaats je het beste op een plek niet direct in zonlicht en is herkenbaar aan de witte bloemen. Van oorsprong komt deze plant uit de Amazone. Sproei de plant regelmatig voor meer kans op nieuwe bloemen.

Wanneer geef je kamerplanten water en voeding?

Met de juiste voorkennis is het helemaal niet lastig om planten te onderhouden. Houd er rekening mee dat elke kamerplant een andere waterbehoefte heeft. De ene plant zul je dus vaker water moeten geven dan anderen. Maar hoeveel water moet je dan geven? Ook dit verschilt per plant. De ene plant wil graag enkele dagen droog staan terwijl de andere plant altijd licht vochtige aarde wil. Een tip van ons: download de Plantsome App. Deze app vertelt jou hoeveel water je aan elke plant moet geven én wanneer. Volg je deze meldingen nauwkeurig, dan kan er haast niks meer mis gaan. Naast dat je meldingen krijgt over de waterbehoefte, krijg je ook een melding als je plant een scheutje voeding wil.