Met een hogere WOZ-waarde betaal je meer belasting

Een deel van de gemeentebelasting hangt samen met de waarde van je woning. Voor het bepalen van de WOZ-waarde kijkt de gemeente naar de situatie per 1-1-2020, vorig jaar dus. De WOZ komt ook terug bij je aangifte inkomstenbelasting, via de bijtelling van je eigenwoningforfait. Een lagere waarde scheelt dus belasting.

Als je meent dat jouw gemeente de WOZ-waarde te hoog inschat, kun je hiertegen bezwaar maken. Lukt dat niet, dan levert die hogere waarde je mogelijk toch voordeel op.

Hogere WOZ-waarde is mogelijk toch voordelig

In 2019 stegen de prijzen gemiddeld met 6,9%. Logisch dus als ook jouw WOZ-waarde is gestegen. Het afgelopen jaar gingen de huizenprijzen gemiddeld zelfs 7,8% omhoog. Je woning is dus op dit moment waarschijnlijk nóg meer waard dan de gemeente inschat per 1-1-2020. En dat kan voordelig zijn voor je hypotheek. Met name als je er één hebt zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie). 

Risicoklasse bepaalt hoeveel rente je (extra) betaalt

Als je een hypotheek hebt zonder NHG, dan komt er een risico-opslag bovenop de rente. Die wordt bepaald door de verhouding tussen de woningwaarde en het hypotheekbedrag (LTV). Leen je maar de helft van de waarde (50%),dan berekent men je alleen de ‘basisrente’. Leen je meer, dan betaal je een risico-opslag, ook wel rente-opslag. Die varieert van 0,1% tot soms zelfs 1% (bovenop de basisrente). 

Hogere woningwaarde kan óók zorgen voor renteverlaging

Door af te lossen daalt je schuld en daarmee je LTV-percentage. Op een bepaald moment komt je hypotheek dan in een gunstiger risicoklasse. Steeds meer geldverstrekkers verlagen de risico-opslag op dat moment automatisch. 

Ook als de marktwaarde van je woning is gestegen, vorm je een minder groot risico voor de geldverstrekker. Ook dan kun je in een lagere risicoklasse terechtkomen. Maar zelfs geldverstrekkers die de rente automatisch aanpassen als er voldoende is afgelost, laten de waardeontwikkeling van de woning buiten beschouwing. Wil je via deze manier in aanmerking komen voor een lagere risicoklasse en bijbehorende lagere rente? Dan moet je dat als klant zelf aankaarten. Soms is de WOZ-beschikking van je gemeente voldoende. Andere geldverstrekkers eisen een officieel taxatierapport. Mogelijk geeft dit een hogere waarde dan de WOZ-bepaling.

Wat nu? 

Heb je een hypotheek met NHG, dan biedt dit de geldverstrekker vaak voldoende garantie om je al direct de basisrente te rekenen. Weet je dit niet zeker en wil je weten of je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente? De adviseurs van kijken graag wat er voor jouw hypotheek geldt en welke stappen zinvol zijn!

Mocht een officieel taxatierapport nodig zijn, dan kunnen onze makelaars dit uiteraard ook voor je verzorgen.