Hypotheek

Een hypothecaire lening sluit je af bij een bank of geldverstrekker en is bedoeld voor de financiering van jouw woning. Je spreekt met de geldverstrekker een maandbedrag af en vaak betaal je rente en aflossing. Je kunt ook afspreken om gedeeltelijk alleen rente te betalen. Hypotheek betekent dat jouw woning het onderpand is voor deze lening. Wanneer je niet meer wilt of kunt betalen, dan kan de geldverstrekker je woning verkopen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt vaak afgesloten voor het doen van eenmalige grote uitgaven. Je spreekt met een kredietverstrekker een vaste looptijd, maandbedrag en een vast rentepercentage af. Gedurende de looptijd wordt er rente en aflossing betaald. Aan het einde van de looptijd heb je je lening volledig terugbetaald. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen.

Extra kosten en rente

Een groot verschil zit in de kosten voor het afsluiten van een hypotheek of een persoonlijke lening. Het afsluiten van een hypotheek wordt het meeste gedaan met behulp van een financieel adviseur. De woning dient vaak getaxeerd te worden door een gecertificeerd taxateur en de gemaakte afspraken met een geldverstrekker worden door een notaris vastgelegd. Dit brengt allemaal kosten met zich mee. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening heb je deze extra kosten niet.

Het nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente hoger is dan bij een hypotheeklening. Toch is een persoonlijke lening niet altijd duurder. Meer lees je hieronder.

Renteaftrek

Wanneer een hypotheeklening of een persoonlijke lening is gebruikt voor de aankoop, onderhoud of verbouwing van je eigen woning dan mag je de rente aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je de persoonlijke lening gebruikt voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe auto, dan is de rente niet aftrekbaar. De Belastingdienst stelt verschillende voorwaarden voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Extra aflossen

Heb je een financiële meevaller? Dan kun je overwegen om een extra aflossing te doen op je lening. Bij een hypotheek zijn er vaak grenzen gesteld aan het bedrag wat je zonder boete extra mag aflossen. Raadpleeg hiervoor een adviseur. Op de persoonlijke lening mag je vrijwel altijd aflossen zonder dat daar extra kosten bijkomen. Je mag zelfs het hele bedrag in één keer aflossen.

Persoonlijke lening of hypotheeklening

Wat is nu de beste optie voor jou? Bij de aankoop van een woning kiest men over het algemeen voor een hypotheeklening, vanwege de lagere rente en maandlasten. Wanneer je een geringe financiering nodig hebt, dan kan het voordelig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. De maximale looptijd van een hypotheek is 30 jaar. Bij een persoonlijke lening is dit 10 of 15 jaar. Door de langere looptijd en lagere rente van een hypotheek zijn de maandlasten lager. Ondanks dat een persoonlijke lening een hogere rente kent, kan deze (over de gehele looptijd) voordeliger zijn dan een hypotheeklening door zijn kortere looptijd.

Heb je verbouwingsplannen? Dan is een persoonlijke lening vaak aantrekkelijk. Je beschikt snel over extra financiële middelen, zonder dat je extra kosten maakt. De rente is vervolgens aftrekbaar omdat je de lening gebruikt voor de verbetering van je eigen woning.

Financieel advies nodig?

Uiteindelijk is het erg belangrijk om advies in te winnen bij een financieel adviseur. Die is op de hoogte van jouw persoonlijke en financiële situatie en kan je daarom het beste adviseren. De adviseurs van Domicilie hypotheken & verzekeringen kunnen je helpen.