Robert-Jan ziet klanten op verschillende momenten in het koopproces de telefoon pakken. “De een heeft al een bod uitgebracht op een huis, de ander staat op het punt dat te doen. Maar mijn advies is eigenlijk: oriënteer je eerst financieel voordat je überhaupt gaat zoeken naar een huis”.

Hypotheekberekenening

Geldt dat voor iedereen? “In principe wel. Iemand in loondienst kan wel een redelijke inschatting maken door een online hypotheekberekening te doen. Voor ondernemers is dat al een stuk lastiger. Maar of je nu een starter bent of doorstromer, in loondienst bent of ondernemer, je komt altijd zaken tegen waarbij de echte berekening afwijkt van wat je zelf op internet kunt berekenen. Dus hoe eerder je iemand inschakelt, hoe realistischer de inschatting van je mogelijke hypotheek wordt.”

Oververhitte woningmarkt

Vanwege de huidige drukke situatie op de woningmarkt is het extra handig om te weten wat je vooraf kunt lenen. Robert-Jan: “Als koper moet je snel kunnen handelen. Als je een huis gaat bezichtigen is het wel zo fijn als je goed beslagen ten ijs komt en meteen weet wat je kunt bieden. Nadat je bod wordt geaccepteerd kun je bovendien sneller schakelen.”

Eerste gesprek hypotheekadviseur

Een eerste afspraak met een hypotheekadviseur is meestal gratis en vrijblijvend. Tijdens het eerste gesprek spreken jij en je hypotheekadviseur je financiële situatie door. Daarbij zijn je inkomsten en uitgaven het belangrijkst. Ben je in loondienst, dan vraagt je adviseur je om een recente loonstrook en een overzicht van je financiële verplichtingen, zoals studieleningen, doorlopend krediet of een private leaseauto. Als ondernemer moet je ook je jaarcijfers van de laatste drie jaar kunnen laten zien.

Heb je al een koophuis, dan speelt je huidige hypotheekvorm een rol. Wellicht is het voordelig om je huidige hypotheekvorm te behouden of mee te nemen in de nieuwe hypotheek. Daarnaast vraagt een hypotheekadviseur ook naar de waarde van je huidige woning, om te bepalen of er sprake is van een restschuld of een overwaarde.

Maximale hypotheek

Op basis van al deze gegevens maakt de hypotheekadviseur een voorbeeldopzet van de investering en een overzicht van de bruto en netto maandlasten. Soms betekent dat het maximaal te lenen bedrag. “Dat moet je ook wel maandelijks kunnen en willen betalen”, zegt Robert-Jan. “Of ik een klant adviseer maximaal te lenen, is heel verschillend en hangt helemaal van zijn of haar persoonlijke situatie af.”

Deze zaken worden bij een volgend hypotheekadviesgesprek helemaal uitgepluisd. Bij dit vervolggesprek geef je de hypotheekadviseur de opdracht om de hypotheek te gaan regelen. Hierbij spreek je dan ook de hoogte van de advies- en bemiddelingskosten af.

“Het eerste gesprek is echt ter oriëntatie en om die reden voor de klant altijd kosteloos. De voorbeeldberekening is dan met name gebaseerd op je inkomen. Tijdens het verdere traject komen er ook andere zaken aan de orde. Bijvoorbeeld wat de financiële gevolgen zijn van pensionering, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Wij brengen de volledige financiële situatie in kaart.”

Hypotheekadvies nodig?

Als je een snelle indicatie wilt hebben van hoeveel je kunt lenen, kun je een online hypotheekberekening doen. Wil je de berekening samen met een adviseur maken? Maak dan een vrijblijvende afspraak!