Je woont met veel plezier in je koophuis. Het afsluiten van de hypotheek is alweer jaren geleden. Is je huidige hypotheek nog steeds de beste keuze? Komt je rentevaste periode ten einde? Is het verstandig om extra te gaan aflossen? Ga je van baan veranderen of binnenkort met pensioen? Wij denken graag met je mee.
Afgelopen jaren is de hypotheekrente fors gedaald. Wanneer je rentevaste periode nog niet is afgelopen dan heb je hier helaas weinig aan, misschien kom je wel in aanmerking voor een lagere hypotheekrente omdat de waarde van je huis is gestegen. Door de hogere marktwaarde is het risico voor de hypotheekverstrekker kleiner geworden (vaak alleen zonder NHG) en daardoor ontvang je meestal tussentijds een rentekorting. Je kunt ook denken aan het oversluiten van je hypotheek. Bekijk hier of oversluiten voordelig voor jou is. Je krijgt waarschijnlijk te maken met een boeterente omdat je voortijdig de huidige rentevaste periode stopt. Soms is het mogelijk om rentemiddeling toe te passen. Bij rentemiddeling wordt de boeterente in het nieuwe rentepercentage verwerkt en uitgesmeerd over een nieuwe rentevaste periode. De boete hoef je daarom niet ineens te betalen. Daarnaast zijn de bijkomende kosten een stuk lager dan bij het oversluiten van de hypotheek. Aan beiden opties zitten voor- en nadelen. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.
Voor het einde van de rentevaste periode ontvang je van je hypotheekverstrekker een brief met hierin een nieuwe aanbieding. Je kunt zelf kiezen voor een nieuwe rentevaste periode. Wat de hypotheekverstrekker vaak niet vertelt is dat het ook mogelijk is om de hypotheek zonder boeterente over te sluiten. Dit is bijvoorbeeld voordelig wanneer een andere hypotheekverstrekker een lagere rente of wellicht betere voorwaarden aanbiedt. Het is belangrijk om advies in te winnen voordat je een keuze maakt.
Na al die jaren is je huidige huis misschien net wat te klein geworden of toe aan een renovatie. Heb je weleens gedacht om te gaan verbouwen? Een aanbouw voor extra ruimte, een nieuwe keuken of badkamer?
Voor een kleine verbouwing is het interessant om je spaargeld te gebruiken. Let er wel op dat je voldoende spaargeld overhoudt om financiële tegenvallers op te vangen. Wanneer je geen spaargeld hebt kun je een kleine verbouwing financieren met een persoonlijke lening. Je hebt dan geen extra kosten zoals notaris-, taxatie-, en advieskosten. Je betaalt iedere maand een vast bedrag. Na 10 of 15 jaar is de lening volledig afgelost.
Wil je lage maandlasten en profiteren van de huidige lage hypotheekrente? Dan kun je tweede hypotheek afsluiten. Eerst berekenen we dan of de hogere hypotheek past bij jouw inkomen en de marktwaarde van je huis. Daarnaast bekijken we of het oversluiten van de volledige hypotheek voordelig is. De tweede hypotheek los je volledig af door middel van een lineaire- of annuïteitenhypotheek in maximaal 30 jaar.
Wil je geld lenen om energie te besparen? Voordat je begint kun je alvast deze blog lezen over de eerste stappen en deze blog over hoe je je huis kan verduurzamen. Via een hypotheek zijn er extra financieringsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld tot 106% van de marktwaarde van je huis lenen. Daarnaast kun je vaak meer lenen op basis van je inkomen. Een aantal geldverstrekkers bieden een verduurzaamhypotheek aan met een aantrekkelijk rentetarief.
Wij denken graag met je mee!