Samen bouwen, samen wonen, samen leven

Wooncollectief Festein bestaat uit een open groep met een verscheidenheid aan mensen: jong en oud, idealistisch en praktisch, kopers en huurders. In de woningen komen zowel gezinnen als stellen en alleenstaanden te wonen. De bewoners zetten zich voor en met elkaar in voor zowel mensen binnen de gemeenschap als in de omliggende wijk.

De missie van CPO Festein is ‘Samen het leven delen in de buurt’. Hier draait het om verbinding en ontmoeting. Elkaar helpen bij klusjes, samen de gemeenschappelijke tuin onderhouden maar ook regelmatig samen eten. Daarbij moet een goed evenwicht bestaan tussen samen en privé. Iedereen doet ertoe of draagt op zijn of haar eigen manier bij. Samenleven, delen en groeien staan centraal.

Check ook: www.festein.nl

De woningen

De woningen en appartementen van Festein worden duurzaam gebouwd, zijn gasloos en voorzien van HR++ glas en vloerverwarming. Alle woningen worden standaard opgeleverd met een badkamer en toilet incl. sanitair en tegelwerk. De grondgebonden woningen hebben bovendien een privéterras en een eigen afsluitbare (fietsen)berging. Voor de bewoners van de appartementen is er een gezamenlijke fietsenberging op de begane grond. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke ruimte van ca. 100 m² en een gezamenlijke tuin.

Rijwoning type A

Soort: sociale koop
Aantal: 4
Woonoppervlakte: 73 m²
Woonlagen: 2
Slaapkamers: 2
Extra(‘s):eigen privéterras, eigen (fietsen)berging
Prijs v.a.: €223.000 v.o.n.

Op dit moment staan alle bouwnummers onder optie.

Rijwoning type B

Soort: vrije sector koop
Aantal: 9
Woonoppervlakte: 123 – 140 m²
Woonlagen: 3
Slaapkamers: 4
Extra(‘s): eigen privéterras, eigen (fietsen)berging
Prijs v.a.: €396.000 v.o.n.

Op dit moment staan alle bouwnummers onder optie.

Appartement type C/D

Soort: sociale koop
Aantal: 10
Woonoppervlakte: 40 – 50 m²
Slaapkamers: 1 royale slaapkamer
Extra(‘s): gemeenschappelijke (fietsen)berging op de begane grond
Prijs v.a.: €180.000 v.o.n.

Op dit moment staan alle bouwnummers onder optie.

Situatie & locatie

 

Het project wordt gerealiseerd in de wijk Veldhuizen in Ede aan de Goudenstein/Valkestein/Loevestein. Een bezoek aan het Proosdijpark en de kinderboerderij, het is maar één van de voordelen als je hier gaat wonen. Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij winkelcentrum Bellestein en aan de Proosdijerveldweg zijn bushaltes met een goede verbinding naar het centrum en het treinstation. Ook zijn er meerdere scholen in de buurt.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een CPO?

De term CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit houdt in dat een groep mensen een vereniging start om gezamenlijk eigen woningen te bouwen. Samen zijn deze mensen de ontwikkelaar van de woningen. Door zelf de woningen te ontwikkelen is het niet nodig om een professionele ontwikkelaar in te schakelen. Hierdoor blijven de kosten voor het bouwen van de woningen beperkt en heb je zeggenschap over het ontwikkelingsproces (afhankelijk van het moment waarop je instapt).

Hoe kan ik lid worden van CPO Festein?

Op dit moment staan alle woningen onder optie en is het niet meer mogelijk om je in te schrijven.

Betaal ik lidmaatschapsgeld als lid van de CPO?

De kosten voor het lidmaatschap bedragen eenmalig €250 per volwassene en daarna maandelijks €10 per volwassene. Waarom deze kosten? CPO Festein is de ontwikkelaar van de woningen. Als ontwikkelaar maak je in de voorfase van de bouw verschillende soorten kosten. Normaal gesproken worden deze kosten door de ontwikkelaar doorberekend in de koopprijs. Bij CPO Festein worden deze kosten voorafgaand aan de bouw opgebracht door de leden. Dit bedrag is dus eigenlijk een soort voorfinanciering.

 

 

Wat wordt er van de bewoners van CPO Festein verwacht?

In de voorbereidingsfase wordt er van alle leden een bepaalde inspanning verwacht, zoals het bijwonen van vergaderingen, het organiseren van bijeenkomsten of andere ondersteunende taken. Uiteraard is er ook een beslissingsrecht binnen het project.

De missie van CPO Festein is ‘Samen het leven delen in de buurt’. Hier draait het om saamhorigheid, verbinding en ontmoeting. Elkaar helpen bij klusjes, samen de gemeenschappelijke tuin onderhouden maar ook regelmatig samen eten. Iedereen doet mee op zijn eigen manier. CPO zoekt leden die zich in dit gedachtegoed kunnen vinden en daarnaar handelen. Je huis blijft een plek waar je ook privacy hebt en tot rust kunt komen. Het delen van eten, spullen of ervaringen en kennis is vanzelfsprekend, maar geen verplichting.

Wat is de planning voor de bouw en oplevering van het project?

De verwachting is dat Kelderman Bouw in het 2e kwartaal van 2024 start met de bouw en dat de woningen medio 2025 opgeleverd worden.

 

 

Zit er een zelfbewoningsplicht op het huis dat ik koop?

Ja, je dient het huis zelf te bewonen. Er is geen verhuur aan derden toegestaan.

Kan ik mijn lidmaatschap opzeggen wanneer ik eenmaal lid ben?

Hoewel de vereniging op zoek is naar mensen die echt van plan zijn om aan boord te blijven, kan het natuurlijk zo zijn dat je door omstandigheden uit moet stappen. In dat geval gaan we op zoek naar een nieuw lid die jouw plek over kan nemen. Het bedrag van de mogelijk gemaakte kosten en het lidmaatschap worden niet geretourneerd.

Moet ik een uitvraag van financiering van de bank hebben om aan te tonen dat ik een huis kan kopen als ik lid wil worden?

Nee, wel moet je kunnen aantonen dat je jouw toekomstige woning kunt financieren. Dit kan door middel van een financieringsverklaring. Dit is een gewaarmerkte brief van een hypotheekadviseur waarin staat wat je bij de hypotheekverstrekker maximaal kunt lenen. Heb je je financiële situatie nog niet in kaart gebracht? Laat dan kosteloos een financieringsverklaring opmaken door een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Hoe werkt de financiering?

Leden van de vereniging moeten zelf zorgdragen voor de financiële middelen. Dit kan bijvoorbeeld door een hypotheek af te sluiten bij een hypotheekverstrekker. De hypotheek kan worden aangevraagd wanneer de koopovereenkomst gesloten is.

Voor geïnteresseerden is het belangrijk om inzicht te hebben in de eigen financiële haalbaarheid. Met een financiële check geef je jezelf en de vereniging zekerheid dat je jouw toekomstige woning kunt betalen. Heb je je financiële situatie nog niet in kaart gebracht? Laat dan kosteloos een financieringsverklaring opmaken door een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

 

Mijn vraag staat er niet tussen, wat nu?

Staat je vraag er niet tussen en kun je het antwoord ook niet op deze pagina vinden? Neem dan contact op via nieuwbouw@domicilie.nl.