Wageningen

In de provincie Gelderland ligt de gemeente Wageningen, bekend om de universiteit.

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

62%

Eenpersoons

20%

Zonder kinderen

19%

Met kinderen

23.783

huishoudens

40.960

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van Wageningen

Wageningen kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, met archeologische vondsten van vuurstenen werktuigen en grafheuvels uit verschillende tijdperken. De eerste schriftelijke vermelding dateert van 838, toen buurtschappen zoals Dolder en Brakel werden genoemd. In de middeleeuwen kreeg Wageningen stadsrechten als grensvesting, wat haar strategische ligging aan de Rijn benadrukte. Ondanks haar potentie als handelsstad werd Wageningen regelmatig geteisterd door belegeringen en branden.

Hierna bloeide Wageningen op door de tabaksteelt en later de sigarenindustrie, tot in de 20e eeuw. De stad was ook bekend om haar baksteenfabricage en drukkerijen, die later verdwenen. De komst van de Rijks Landbouwschool in 1876 markeerde een keerpunt, waar Wageningen zich ontwikkelde tot een centrum van agrarisch onderwijs en onderzoek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Wageningen zware schade, maar speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Na de oorlog groeide de stad snel, vooral door de bloeiende wetenschap en de expansie van de universiteit. Tegenwoordig staat Wageningen bekend als ‘City of Life Sciences’, met de Wageningen University & Research als spil van haar economie.

 

Kenmerken van Wageningen

  • 13 wijken, waaronder Boven- en Benedenbuurt, Buitengebied, Centrum, De Buurt, De Horsten, De Weiden en Boomgaarden, Kortenoord, Noordwest, Nude, Veluvia-Hamelakkers, Wageningen Universiteit en Wageningen-Hoog.
  • 13 basisscholen en 3 middelbare scholen

Wat te doen in de buurt

Ook wonen in Wageningen?

Als makelaar werkzaam in Wageningen en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in Wageningen. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Wageningen? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.