Veluwse Poort

De wijk Veluwse Poort is gelegen in het oosten in Ede. Ten noorden van de wijk ligt de wijk Ede-Oost, ten westen van de wijk Ede-West en ten zuiden ligt de spoorlijn. De wijk bestaat officieel uit één buurt, ook de Veluwse Poort genoemd. Echter worden door de Edenaren vaker de namen van de kazernes gebruikt, waar de laatste jaren veel woningen gerealiseerd zijn. Ben je een liefhebber van de natuur? Dan ben je binnen enkele minuten in het uitgestrekte bosgebied de Sysstelt.

 

 

 

 

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

950

huishoudens

2570

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van Veluwse Poort

Vanwege de spanningen in 1938 werd besloten om extra kazernes te bouwen zodat er meer dienstplichtigen opgeroepen konden worden. Wegens de centrale ligging en de aanwezigheid van andere infanteriekazernes, is er destijds gekozen om juist in Ede meer kazernes te bouwen. De Elias Beeckmankazerne werd gebouwd voor de infanterie en voor de motorartillerie is de Simon Stevinkazerne gebouwd. Tijdens de oorlog die in 1940 is uitgebroken, zijn de kazernes in gebruik genomen door de Waffen SS en de Ortkommandantur, die de bouw van de Simon Stevinkazerne voltooien. Na het beëindigen van de bezetting zijn de kazernes weer in gebruik genomen door het Nederlandse leger. Omdat de panden een bijzondere uitstraling en architectuur hebben zijn veel van deze panden in 2006 als rijksmonumenten aangewezen. In 2010 zijn de panden van Defensie aan de gemeente Ede gegeven en sinds 2011 is er gestart met de bouw van nieuwe woningen.

Op het terrein van de Elias Beeckman kazerne is hedendaags het Elias Beeckmancomplex gerealiseerd, en bestaat uit diverse gebouwen met appartementen en enkele vrije kavels. Op het terrein van de Prins Maurits Kazerne zijn beide kazernes vernieuwd tot een aantal bijzondere woonhuizen en zijn er nieuwbouwwoningen en – appartementen gebouwd. Rondom de Simon Stevinkazerne zijn ook diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd waarbij er ook nog projecten op de planning staan, bestaande uit allerlei verschillende woningtypes.

Ook te vinden op de Kazerneterreinen, is het World Food Center, waar bedrijven van food, cultuur, horeca en gezondheid een nieuw stadsgebied vormen. Aan de noordkant van het World Food Center worden de nieuwbouwprojecten De Veluwse Proeftuin en De Gelderse Stadstuin gerealiseerd.

 

Ook wonen in Veluwse Poort?

Als makelaar werkzaam in Ede en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in Veluwse Poort. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Ede? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.