Nijkerk-Stad

Nijkerk-Stad is de stadskern van de gemeente Nijkerk. Wist je dat de naam ‘Nije kercke’ afstamt van nieuwe kerk? De kerk in het centrum is in de 13e eeuw gebouwd en viel onder een andere kerk in Putten. Naast deze verklaring is er nóg een verklaring van Nijkerk, namelijk de theorie van Hagoort. Hij gaf aan dat wegens overstromingen mensen in het buitengebied (Arkemheen) naar delen hoger gelegen trokken. Het eerste gedeelte van Arkemheen, Ark, namen zij mee naar hun nieuwe woonplaats. Hiervoor voegden ze ‘Nie’ eraan toe, wat leidde tot de naam Nie-Ark. Nijkerk wordt door de lokale bevolking nog steeds Niekark genoemd, wat erg lijkt op Nie-Ark.

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

31%

Eenpersoons

30%

Zonder kinderen

40%

Met kinderen

11740

huishoudens

28470

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van Nijkerk-stad

Sinds 1413 heeft Nijkerk stadsrechten gekregen en werden er stadspoorten gebouwd. De lokale veemarkt heeft eeuwenlang een regionale betekenis gehad. Om dit te herinneren, wordt er nog steeds elk jaar Boerenmaandag gevierd. Nijkerk was rond 1800 zelfs de tweede stad op de Veluwe (na Arnhem).De echte bloei van Nijkerk is pas rond de 18e eeuw gestart, waarbij de focus lag op tabaksteelt, handel en glasblazerijen. Het centrum stond destijds vol met mooie herenhuizen.

Benieuwd hoe Nijkerk er in de jaren 1928 tot 1961 uitzag? Dat kun je in deze video bekijken.

Ook wonen in Nijkerk-Stad

Als makelaar werkzaam in Nijkerk en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in Nijkerk-Stad. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Nijkerk? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.