Harderwijk

In de provincie Gelderland ligt de gemeente Harderwijk. Het is een hanze-en vestingstad gelegen aan de rand van de Veluwe en aan het Wolderwijd.

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

34%

Eenpersoons

29%

Zonder kinderen

37%

Met kinderen

20.999

huishoudens

48.906

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van Harderwijk

Harderwijk heeft een rijke geschiedenis. In de dertiende eeuw kreeg de nederzetting Herderewich stadsrechten en werd de eerste stad van de Veluwe. De stad had verschillende poorten en was actief in het Hanzeverbond. In de zestiende eeuw koos Harderwijk voor het protestantse geloof en kreeg het een universiteit. In de negentiende eeuw was de stad bekend als garnizoensstad en later werd het een belangrijke plek voor toerisme en industrie. De visserij speelde vroeger een belangrijke rol, maar nam af na de afsluiting van de Zuiderzee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Harderwijk bezet door de Duitsers en vonden er evacuaties plaats. Na de oorlog werd de stad bevrijd door Canadese troepen. Het Dolfinarium, het grootste zeezoogdierenpark van Europa, opende in 1965.

 

Kenmerken van Harderwijk

  • 16 wijken, waaronder de Binnenstad, Waterfront, Zeebuurt, Friese Gracht, Stadsdennen, Sypel, Weiburg, Stadsweiden, Slingerbos, Tweelingstad, Drielanden, Frankrijk, Industriegebied, Buitengebied Harderwijk, Hierden en Buitengebied Hierden.
  • 22 basisscholen en 8 middelbare scholen

Wat te doen in de buurt

  • Maak een historische stadswandeling
  • Ga shoppen in de binnenstad of bezoek een van de musea
  • Bezoek het stadsstrand en de boulevard
  • Ga zeilen, surfen of kitesurfen

Ook wonen in Harderwijk?

Als makelaar werkzaam in Harderwijk en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in Harderwijk. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Harderwijk? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.