Leusderkwartier

Het Leusderkwartier is een wijk in de gemeente Amersfoort, gelegen tussen de A28, de Kersenbaan en de Leusderweg. De wijk ligt gelegen ten zuiden van het centrum en samen met het Vermeerkwartier vormen deze wijken de hoofdwijk Vermeer- en Leusderkwartier. Voeg je daar nog de wijk Bergkwartier aan toe, dan spreekt men over de wijk Amersfoort-Zuid. In het zuiden van de wijk vind je bosgebied Nimmerdor.

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

39%

Eenpersoons

27%

Zonder kinderen

34%

Met kinderen

2610

huishoudens

6540

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van het Leusderkwartier

Het Leusderkwartier is vernoemd naar de zeer oude plaats (Oud) Leusden, die in 777 werd genoemd. In die tijd heeft Karel de Grote zijn domein, wat hier lag, geschonken aan de bisschop van Utrecht. Dat domein noemde men destijds Villa Lisiduna. Rond het jaartal 1000 is hier gestart met bouw van de Sint Urbanuskerk. Hedendaags is het enige overblijfsel van deze kerk, die in 1827 is afgebroken, de toren. Het bosgebied wat ten zuiden van de wijk ligt, heet Nimmerdor. Deze naam is te danken aan het huis gelegen bij de Arnhemse weg. Everard Meyster heeft dit landgoed rond 1645 aangelegd, waarna de Everard Meysterweg naar hem is vernoemd. Andere straatnamen uit de wijk zijn ook afkomstig uit het verleden, zoals Waterdaal (voormalig landgoed), de Lockhorsterweg (middeleeuws landgoed) en de Zandbergenlaan (landgoed Zandbergen). Andere straatnamen zijn vernoemd naar wetenschappers, uitvinders, dieren en schilders.

Ook wonen in het Leusderkwartier?

Als makelaar werkzaam in Amersfoort en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in het Leusderkwartier. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Amersfoort? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.