De Kruiskamp

De Kruiskamp is een wijk in Amersfoort, ten noorden van de binnenstad. Wanneer je door deze wijk rijdt zie je veelal laagbouw gedateerd uit de jaren twintig en dertig en hoogbouw uit de jaren vijftig. De straatnamen in deze wijk zijn vernoemd naar zeevaarders, Amersfoortse burgermeesters en ontdekkingsreizigers. De wijk bevindt zich tussen de spoorlijn (van Zwolle naar Amersfoort), de Kruiskamp, de Hogeweg en de Scheltussingel. Voor al je boodschappen hoef je de wijk eigenlijk niet uit, er zijn namelijk diverse supermarkten en winkels gevestigd. Kinderen kunnen spelen in een van de speeltuinen verspreid door de wijk en binnen enkele minuten ben je in de stadskern van Amersfoort. Ten noorden van de wijk loopt het Valleikanaal en ten zuiden de Eem.

Koop/Huur

Koop/huur

Algemene woondata

44%

Eenpersoons

24%

Zonder kinderen

32%

Met kinderen

2845

huishoudens

6065

Inwoners

Leeftijden

Leeftijdchart

Geschiedenis van de Kruiskamp

Vroeger stond op de huidige plek van buurthuis De Roef, boerderij de Kruiskamp. Op een oude ansichtkaart uit 1846 is deze boerderij getekend. Echter is de naam Kruiskamp al in documenten uit 1469 voor het eerst terug te vinden. Niet als de huidige schrijfwijze, maar als ‘Cruijscamp’. Camp is hierbij af te leiden naar een stuk omheind weidegebied. Men denkt dat de opbrengsten van dit stuk land gebruikt is om kruistochten te financieren. Dit zou het eerste gedeelte van de naam, ‘Cruijs’, verklaren. Tot de 20e eeuw had deze wijk problemen met grote afwatering, waardoor echte bebouwing uitbleef. Rond 1920 en 1930 is er gestart met het eerste plan voor bebouwing van deze wijk. Later, in de jaren vijftig, is het tweede bouwplan gestart.

Ook wonen in de Kruiskamp?

Als makelaar werkzaam in Amersfoort en omgeving geven wij je graag alle informatie over de woonmogelijkheden in de Kruiskamp. Ben jij benieuwd welke huizen te koop staan in Amersfoort? Ons woningaanbod bekijk je hier. Meer informatie of andere vragen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.