Waarde van huizen in Ede en Nijkerk ook gestegen

Ook in Ede en Nijkerk is de WOZ-waarde gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Ede steeg met 8 procent naar 284.000 euro. In Nijkerk zien we een stijging van 7,2 procent naar een gemiddelde woningwaarde van 329.000 euro.

Check hier hoe het in jouw gemeente zit

Wat is beter: hoog of laag?

Zowel een hoge als lage WOZ-waarde heeft voor- en nadelen. Of jouw WOZ-waarde gunstig is voor jou, hangt af van je situatie. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat zijn de nadelen van een hoge WOZ-waarde?

Diverse belastingen stijgen

De WOZ-waarde bepaalt voor een groot deel de hoogte van een aantal belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningforfait, de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapsbelasting. Ook de erf- en schenkbelasting wordt afgeleid van de WOZ-waarde. Zo’n stijging voel je dus in je portemonnee.

Denk je dat de gemeente het aan het verkeerde eind heeft met jouw WOZ-waarde? Lees hoe je de WOZ-waarde kunt controleren en eventueel bezwaar kunt maken bij de gemeente.

Wat zijn de voordelen van een hoge WOZ-waarde?

Hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager de daaraan gekoppelde heffingen en belastingen. Daarom maken veel huizenbezitters bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning. Toch is een lage WOZ-waarde niet per definitie beter. Een hoge WOZ-waarde heeft ook zo z’n voordelen, afhankelijk van jouw situatie.

Lagere hypotheekrente

Als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), komt er een risico-opslag bovenop de rente. Die wordt bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek.

Als de marktwaarde van je woning is gestegen, vorm je een minder groot risico voor de geldverstrekker. Daarom kun je in een lagere risicoklasse terechtkomen. Heb jij een hoge WOZ-beschikking? Ga daar dan mee naar jouw geldverstrekker. Sommige geldverstrekkers zijn bereid om de risico-opslag (deels) te laten vervallen, direct of aan het eind van de rentevaste periode. Dat kan tot wel 0,9% op het basistarief schelen!

Goedkoper geld lenen

Met een hogere WOZ-waarde kun je naar de bank of kredietverstrekker stappen voor een zogenaamd WOZ-krediet. Dit is een flexibel krediet tegen een variabele rente. Er is geen taxatierapport nodig en er komt ook geen notaris aan te pas. Het WOZ-krediet is af te sluiten als een doorlopend krediet of persoonlijke lening, maar met een lagere rente omdat het huis als onderpand dient. De rente kan in een aantal gevallen fiscaal worden afgetrokken als je het geld voor de woning gebruikt. Hiermee kunnen verbeteringen of verbouwingen worden gerealiseerd.

Hogere verkoopopbrengst

Ben je van plan jouw woning te verkopen? Dan levert deze waarschijnlijk meer op als jouw WOZ-waarde hoger ligt dan de vraagprijs. Potentiële kopers baseren een openingsbod namelijk vaak deels op de WOZ-waarde van een woning. De WOZ-waarde is natuurlijk niet altijd gelijk aan de werkelijke marktwaarde van de woning. Het loopt immers een jaar achter. Toch is het een veelgebruikte bron voor het bepalen van het bod.

Makelaar of hypotheekadviseur nodig?

Denk je nu: ja, ik wil mijn huis best verkopen, maar ik heb geen idee wat het waard is? Onze makelaars willen je daar graag mee helpen en komen vrijblijvend bij je langs voor een gratis waardebepaling. Je hebt dan een goed beeld van wat je woning zou kunnen gaan opleveren.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente? Wij zoeken graag voor je uit in hoeverre je maandlasten omlaag kunnen. Met een taxatierapport kun je bij je geldverstrekker aantonen dat je huis meer waard is geworden. Ook dit kunnen we voor je regelen! Voor advies kun je uiteraard bij Domicilie hypotheken & verzekeringen terecht.