Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Als je een bod uitbrengt, kun je bepaalde voorwaarden opnemen in het voorlopig koopcontract. Let wel op: ook al noemt men het een ‘voorlopig’ contract, je komt hier vaak niet zomaar onderuit. Vaak moet je dan een boete van 10% van de koopsom betalen. Met opgenomen ontbindende voorwaarden kun je de wegens bepaalde redenen de koop toch kosteloos ontbinden.

De ontbindende voorwaarden worden schriftelijk opgenomen in het voorlopig koopcontract en worden zelf bepaald door koper en verkoper. Als koper word je door de ontbindende voorwaarden als het ware beschermd. Heb je een bod uitgebracht en geen ontbindende voorwaarden opgenomen, dan zit je namelijk na de wettelijke bedenktijd van drie dagen aan de koop vast. Niet heel fijn als blijkt dat je de hypotheek niet rond krijgt of er achter komt dat er van alles mis is met de woning.

Voorbeelden ontbindende voorwaarden

Nu duidelijk is waarom het aan te raden is om enkele ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopig koopcontract, ben je vast benieuwd welke ontbindende voorwaarden er zijn. We zullen enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden benoemen., die het meest voorkomen.

1. Ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van financiering

De ontbindende voorwaarde die het meeste voorkomt, is kopen onder voorbehoud van financiering. Met deze voorwaarde kun je het voorlopig koopcontract ontbinden, als blijkt dat je de financiering voor een bepaalde datum niet rond krijgt. Normaliter duurt het enkele weken (meestal 4-6 weken) voordat de hypotheek afgesloten is. Deze ontbindende voorwaarde wordt vaak voor een termijn van zes tot acht weken afgesproken.

Is het, om wat voor reden dan ook, niet gelukt om de hypotheek rond te krijgen en heb je dit als ontbindende voorwaarde opgenomen? Dan kun je de koop ontbinden met een bewijs van de hypotheekverstrekker. Wel moet je als koper aan een inspanningsplicht hebben voldaan, door bij minimaal drie verschillende geldvertrekkers een aanvraag te hebben gedaan. Het kan voorkomen dat de hypotheek niet binnen de afgesproken termijn rond is. In overleg met de verkoper kan de termijn dan verlengd worden, echter hoeft de verkoper hier niet mee akkoord te gaan.

Onze tip: maak voordat je een woning gaat bezichtigen en/of een bod gaat uitbrengen een afspraak met een hypotheekadviseur. Zo weet je precies wat er mogelijk is en kom je niet voor verassingen te staan. Ook kan dit het proces (bij het daadwerkelijk aanvragen van een hypotheek) versnellen.

2. Ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud verkoop eigen woning

Ben je al in het bezit van een eigen koopwoning? Dan zal je ook je huidige woning moeten verkopen. Je kunt dan als ontbindende voorwaarden opnemen dat de koop ontbonden kan worden als de huidige woning niet voor een bepaalde tijd verkocht wordt. Let er wel op dat verkopers over het algemeen niet heel happig zijn op deze voorwaarde, omdat dit natuurlijk voor hen ook risico met zich meebrengt.

3. Ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring maakt inzichtelijk in welke staat de woning zich verkeerd. Als je jouw droomwoning hebt gevonden, wil je achteraf natuurlijk niet voor verassingen komen te staan als blijkt dat er ernstige mankementen aanwezig zijn wat hoge kosten met zich meebrengt. Als je deze ontbindende voorwaarde wil opnemen, kun je aangeven wat eventueel de maximale herstel- en reparatiekosten mogen bedragen. Blijkt uit de bouwkundige keuring dat er mankementen zijn waar je niet vanaf wist, of wat meer kosten met zich meebrengt dan als ontbindende voorwaarde is opgenomen, dan kun je de koop ontbinden.

4. Ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van woonvergunning

Bepaalde gemeentes hebben regels als het gaat over wie bepaalde woningen mogen bewonen, waardoor je als koper een verplichte woonvergunning moet hebben. Mocht het blijken dat de aanvraag van een woonvergunning niet geaccepteerd is en je hebt dit als ontbindende voorwaarde opgenomen, mag je ook in dit geval de koop ontbinden. Een andere benaming voor een woonvergunning is een ‘huisvestingsvergunning’. Tip: check van te voren dus of dit ook van toepassing is in de gemeente waar jij een huis wil kopen.

5. Ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Een NHG-hypotheek kan aangevraagd worden indien de koopsom van de woning onder de €355.000 bedraagt. Mocht je hiervoor in aanmerking willen komen en alleen met een NHG-hypotheek de woning wil kopen, kun je dit als ontbindende voorwaarde opnemen.

Hoe lang gelden de ontbindende voorwaarden?

De koper en verkoper spreken samen de ontbindende voorwaarden af en bepalen hiervan de termijn. Mocht de termijn afgelopen zijn, kun je de koop op basis hiervan niet meer ontbinden. Indien de hypotheek binnen de afgelopen tijd niet rond is, kan er overlegd worden om de einddatum te verplaatsen om zo de ontbindende voorwaarden termijn te verlengen. De verkoper is echter niet verplicht om hiermee akkoord te gaan.

Ontbindende voorwaarden voor de verkoper

Wist je dat, naast de koper, ook de verkoper ontbindende voorwaarden mag opnemen in het voorlopige koopcontract? In de praktijk zien we dit echter hedendaags niet vaak voorkomen. Een voorbeeld hiervan is als de verkoper voor een bepaalde periode nog geen nieuwe woning heeft gevonden. Of indien er sprake is van een restschuld en de verkoper de financiering rond zal moeten krijgen bij de nieuwe woning. Dus op de vraag of de verkoper zich ook kan terugtrekken? Ja, maar wel middels de ontbindende voorwaarden die zijn afgesproken.

De koop ontbinden

Mocht je op basis van de ontbindende voorwaarden van de koop willen afzien? Dan moet dit altijd schriftelijk kenbaar gemaakt worden aan de verkoper en indien van toepassing de verkopend makelaar. Hiernaast zal je bewijsstukken moeten aanleveren die betrekking hebben op de ontbindende voorwaarde waar je beroep op doet. In het voorlopig koopcontract staat vermeld hoe en op welke manier je de koop eventueel kunt ontbinden.

Zijn de ontbindende voorwaarden voor jou nog niet van toepassing omdat je jouw droomwoning nog niet hebt gevonden? Bekijk dan ons woningaanbod en wellicht zit jouw droomwoning er tussen! 

Hypotheekadvies van onze adviseurs

Het kopen van een woning is niet iets wat je alledaags doet. Het kan een erg spannend moment zijn waarbij je aan veel zaken zal moeten denken. Een hypotheekadviseur kan jou een onafhankelijk, duidelijk en compleet inzicht geven over de financiële mogelijkheden. Door je van te voren goed te laten inlichten en adviseren kan je een hoop teleurstellingen achteraf voorkomen. Benieuwd wat er in jouw situatie allemaal mogelijk is? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek om kennis te maken, je wensen en doelstellingen te bespreken en om alles financieel inzichtelijk te maken.