Wat is een levensloopbestendige woning?

Levensloopbestendige woningen zijn speciaal ontworpen om jou als bewoner in staat te stellen om op elke leeftijd zelfstandig in je woning te blijven wonen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over fysieke beperkingen. Deze woningen zijn namelijk aangepast (of kunnen aangepast worden) aan de behoeften van mensen met verschillende fysieke capaciteiten.

Waar moet een levensloopbestendige woning aan voldoen?

Een levensloopbestendige woning moet aan bepaalde criteria voldoen om geschikt te zijn voor bewoners van alle leeftijden en met verschillende behoeften. Enkele belangrijke aspecten zijn:

 • Veiligheid. Een levensloopbestendige woning moet zorgen voor een veilige woonomgeving. Dit omvat het verwijderen van drempels, het installeren van goede verlichting, het verminderen van valrisico’s en het installeren van geschikte beveiligingsmaatregelen.
 • Toegankelijkheid. Het is essentieel dat een levensloopbestendige woning gemakkelijk toegankelijk is voor mensen met fysieke beperkingen. Dit kan onder andere worden bereikt door het creëren van brede deuropeningen, het verwijderen van obstakels en het zorgen voor voldoende beweegruimte voor een rollator of rolstoel.
 • Gemak en comfort. Een levensloopbestendige woning moet praktisch en comfortabel zijn voor bewoners van alle leeftijden
 • Flexibiliteit en aanpasbaarheid. Een levensloopbestendige woning moet kunnen meegroeien met de behoeften van de bewoners. Dit betekent dat de woning gemakkelijk aanpasbaar moet zijn, zodat eventuele veranderingen in de behoeften of gezondheid van de bewoners kunnen worden opgevangen. Flexibele indelingen, aanpasbare voorzieningen en technologische innovaties spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoe maak je een woning levensloopbestendig?

Om levensloop bestendig te wonen zul je enkele aanpassingen moeten maken en overwegen. Hieronder zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om je huis levensloopbestendig te maken:

 • Verwijder drempels. Drempels kunnen gevaarlijk zijn als je minder mobiel bent. Indien je niet alle drempels kunt verwijderen, kun je drempelhulpen installeren. De drempels mogen maximaal 2 cm hoog zijn.
 • Creëer goede verlichting. Goede verlichting is essentieel om veilig door de woning te kunnen bewegen. Zorg voor voldoende verlichting op alle belangrijke looproutes en overweeg het gebruik van bewegingssensoren, zo bespaar je meteen energie.
 • Brede deuropeningen. Vervang smalle deuren door extra brede deuren (minimaal 85 cm breed) om de toegankelijkheid te vergroten. Dit zorgt ervoor dat, indien nodig, een rolstoel of rollator gemakkelijk door de deuropening kunnen.
 • Aanpassingen in de keuken. Vervang je gasfornuis door een inductiekookplaat, die is namelijk een stuk veiliger en energiezuiniger is. Zorg ook voor thermostaatkranen in plaats van gewone kranen en plaats spullen binnen handbereik zodat je geen krukje meer nodig hebt.
 • Badkamer- en slaapkameraanpassingen. Verplaats, als je de ruimte er voor hebt, de badkamer en een slaapkamer naar de begane grond en zorg voor een inloopdouche, antislipmatten en eventuele beugels voor extra gemak en veiligheid. Mocht het niet mogelijk zijn om de badkamer en slaapkamer naar de begane grond te verplaatsen, zorg dan voor een veilige trap, met antislip-strips of een traplift.
 • Tuin en buitenruimte. Maak je tuin veilig en toegankelijk door te zorgen voor bestrating die niet glad wordt, voldoende verlichting en vaste planten. Vermijd drempels en creëer schaduwplekken.
 • Domotica en technologie: Gebruik slimme technologieën, zoals spraakgestuurde apparaten, slimme thermostaten, een slimme deurbel en beveiligingssystemen, om het comfort en de veiligheid in je woning te vergroten.

Levensloopbestendige woning financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een levensloopbestendige woning te financieren. Je kunt ervoor kiezen om jouw bestaande woning aan te passen of om te kijken naar de mogelijkheden voor een bestaande of nieuwbouw levensloopbestendige woning. Daarnaast kun je gebruik maken van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Deze regeling biedt financiële ondersteuning bij het realiseren van aanpassingen in de woning om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Of heb je een andere vraag met betrekking tot jouw financiën of hypotheek Onze hypotheekadviseurs geven jou graag meer informatie en een persoonlijk advies.

Levensloopbestendige woning kopen of verkopen?

Wil jij een levensloopbestendige woning kopen in de wijde omgeving van Nijkerk of Ede? Met Domicilie aan je zijde heb je een grotere kans op het vinden van jouw levensloopbestendige woning, tegen de beste prijs en beste voorwaarden. Verder bieden wij je een objectieve en kritische blik tijdens bezichtigingen en een deskundig en eerlijk advies tijdens het hele aankooptraject. Ook bij het verkopen van je woning helpen wij je graag verder.