Stap 1: Zet je woonwensen op een rijtje

Een open blik is natuurlijk erg fijn, maar maakt het zoeken naar je droomwoning ook lastig. Het prettig om vooraf een lijstje te maken met voorwaarden waar je nieuwe woning aan moet voldoen. Zo kun je gericht zoeken en is de zoektocht minder overweldigend. Richt je op een specifieke prijsklasse, de onderhoudsstaat, de buurt of bijvoorbeeld de grootte van de tuin.

Ga tegelijkertijd niet alleen voor huizen die voor jou een negen of tien scoren. Daarmee sluit je woningen uit. Door je eisen en wensen nog eens kritisch te bekijken en in volgorde van belangrijkheid te zetten, kun je zaken doorstrepen die misschien niet per sé een harde eis zijn. Zo zorg je dat er meer woningen overblijven die aan je woonwensen voldoen.

Stap 2: Weet wat financieel mogelijk is

Voordat je gaat zoeken is het handig om te weten wat je kunt en wilt uitgeven aan je nieuwe woning, rekening houdend met zowel je hypotheek als je eigen geld. Dit heeft verschillende voordelen; je bakent je zoekopdracht af, je voorkomt teleurstellingen en je kunt snel inhaken op een situatie. Vooral dat laatste is fijn, want onderhandelingen in de huidige markt kunnen snel gaan. Als je dan eerst nog moet uitzoeken wat je maximale budget is, is de kans groot dat het huis aan jouw neus voorbijgaat. Ga dus goed voorbereid aan de slag!

>> Bereken jouw maximale hypotheek<<
>> Vraag een gratis hypotheekgesprek aan <<

Stap 3: Plaats een zoekopdracht

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuw aanbod? Met de gratis online zoekservice van Domicilie Makelaars ontvang je altijd het nieuwste en meest complete NVM-aanbod dat voldoet aan jouw wensen. Geef online je woonwensen door en ontvang het nieuwe aanbod in jouw mailbox, vaak nog voordat de woning op Funda staat!.

Stap 4: Bepaal wat je voor een woning wilt betalen

Heb je jouw droomwoning gevonden? Spreek dan voor jezelf een maximaal bedrag af dat je wílt betalen voor de woning. Wat vind je de woning waard? Probeer deze vraag te beantwoorden op basis van verstand en minder op basis van gevoel. Kijk naar de staat van de woning, de plek, de wijk, etc. Daarnaast kun je ook de WOZ-waarde van de woning gratis opvragen. Tel deze persoonlijke elementen bij elkaar op en geef daar voor jezelf een maximale waarde aan.

Wil je boven de vraagprijs bieden? Besef dan dat daar financiële risico’s aan kleven. Want als je meer hebt geboden dan de vraagprijs, dan zal je dat bedrag waarschijnlijk zelf moeten ophoesten. Je mag namelijk niet meer lenen dan het huis waard is.

Stap 5: Schakel een aankoopmakelaar in

Kom je er niet uit? Een aankoopmakelaar van Domicilie helpt je bij het vinden van je droomwoning. Hij heeft een objectieve en kritische blik en geeft je deskundig advies. Dit komt mede doordat hij niet emotioneel betrokken is bij de aankoop. Daarnaast is een aankoopmakelaar van Domicilie goed op de hoogte van de lokale woningmarkt, weet hij welke huizen er op korte termijn in de verkoop komen en wat er op dit moment te koop is. Een ander voordeel is dat een aankoopmakelaar veel ervaring heeft en dus het maximale uit de onderhandelingen haalt. Jouw droomwoning voor de beste prijs! En dat zonder je gek te laten maken.