Betrek ze bij het proces

Het moment waarop je vertelt aan je kinderen dat je eventuele verhuisplannen hebt, is afhankelijk van de leeftijd. Oudere kinderen kun je eerder in het proces betrekken dan jongere kinderen. Is de verhuizing definitief? Dan is het belangrijk om oudere kinderen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Bij jongere kinderen (zoals peuters), is ongeveer een maand van te voren voldoende. Leg uit wat een verhuizing precies is en bespreek de leuke aspecten die de verhuizing met zich meebrengt. Probeer altijd positief hierover te zijn, want als jij laat zien dat je enthousiast bent, zal je kind dit voor een groot deel overnemen. Geef ook duidelijk aan waarom jullie gaan verhuizen, waar het nieuwe huis is en wat ze kunnen verwachten van zowel het huis als de omgeving. Vergeet niet te vragen hoe je kind erover denkt. Als je kind aangeeft het spannend en eng te vinden, kun je vervolgens beter op deze gevoelens inspelen, ze gerust stellen en ze ondersteunen.

Verken de nieuwe buurt

Ga samen een rondje lopen of rijden in de wijk en ga op ontdekkingstocht naar parkjes, speeltuinen en andere kindvriendelijke plekken. Zo krijgen ze al een beeld bij hun nieuwe omgeving wat helpt zodat ze zich sneller op hun gemak voelen. En is het noodzakelijk dat er gewisseld wordt van kinderopvang of school? Vergeet dan niet om tijdig naar een nieuwe school te zoeken en ze indien mogelijk alvast een proefmiddag mee te laten lopen. Zo kunnen ze de nieuwe opvang of school al leren kennen en is het vaak een stuk minder eng.

Laat ze helpen met verhuizen en inrichten

Zorg dat ze zich betrokken en gehoord voelen rondom verhuizing. Laat ze helpen met het inpakken van hun eigen spullen, zelfs al zijn het maar een paar kleine spullen. Ga samen nieuwe spullen uitzoeken voor de kinderkamer. Moet de kinderkamer opnieuw geschilderd worden? Laat je kind dan tussen een paar (eventueel vooraf door jou uitgekozen) kleuren kiezen. Zorg ervoor dat de kinderkamers als eerste worden ingericht. Dit creëert een vertrouwde omgeving waar je kinderen zich snel kunnen thuis voelen.

Geef ze de tijd

Het is als ouders belangrijk om gedurende het verhuistraject geduldig te blijven. Verhuizen is namelijk een grote verandering en het kan even duren voordat de kinderen volledig gewend zijn aan het huis en de omgeving. Probeer ze hiervoor de tijd te geven en ze op hun gemak te laten voelen. Blijf als ouder in ieder geval te allen tijde positief en optimistisch over de verhuizing, het huis en de omgeving. Ben je eenmaal gesetteld in je nieuwe omgeving, ga dan zo snel mogelijk van start met het maken van nieuwe herinneringen. Plan samen met het gezin leuke uitjes en activiteiten in de buurt.

 

 

Hulp nodig met hét perfecte gezinshuis vinden?

Wij bij Domicilie Makelaars snappen dat het lastig kan zijn om dé geschikte woning voor jouw gezin te kopen. Krijg je überhaupt de mogelijkheid om te bezichtigen? Dan kan het vervolgens lastig zijn om te bepalen wat je moet gaan bieden én wat het huis echt waard is. Een aankoopmakelaar kan hierin echt het verschil maken. Met een aankoopmakelaar heb je een grotere kans op het vinden van jouw droomhuis, waarbij wij onderhandelen voor de beste prijs en tegen de beste voorwaarden. Ook mag je van ons eerlijk en een deskundig advies verwachten tijdens het gehele aankooptraject en een zorgeloze afhandeling. Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend en gratis. Zo kunnen we elkaar leren kennen en onze werkwijze toelichten.