Vierkante meters

Het draait allemaal om vierkante meters, die maken je huis meer waard. Betrek zoveel mogelijk onbegaanbare ruimtes bij de woning. Kleine zolders en bergruimten die je nu nauwelijks gebruikt, maak je weer bereikbaar door het plaatsen van bijvoorbeeld een vaste trap naar de zolder of het plaatsen van een dakkapel. Hiermee maak je de woning qua woonoppervlak niet groter, maar vergroot je wel de (begaanbare) leefruimte. Een serre of uitbouw aan je huis vraagt een grotere investering, maar je vergroot daarmee wel direct de oppervlakte van de woning.

Waardevermeerdering: 60-100% van de investering

Isoleren

Isoleren is ook een goede manier om je huis in waarde te doen stijgen. Isolatiemaatregelen maken een huis meer waard. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolatie van het dak. Ook het plaatsen van dubbel glas, investeren in zonnepanelen en een goede cv-ketel is altijd een goed idee.

Waardevermeerdering: 60-100% van de investering

Achterstallig onderhoud repareren

Op het moment dat er kijkers komen, wil je dat de woning niet alleen voor het oog in orde is. Je wilt ook de kritische kijker geen reden geven om af te haken. Denk aan afgebladderde kozijnen, beschimmelde voegen in de badkamer, een barst in het ruitje bij de voordeur, plinten die in de loop van de tijd van het laminaat zijn gesprongen, barsten in het stucwerk. Ook een likje verf kan al heel veel schelen. Hoe minder de potentiële koper aan het huis hoeft te doen, hoe meer je kunt vragen. De moeite waard dus.

Waardevermeerdering: 80-100% van de investering

Badkamer of keuken: doe het alleen voor jezelf

Het vernieuwen van de keuken of badkamer levert zelden een waardevermeerdering van meer dan 50% van de verbouwingskosten op. Deze zaken zijn namelijk erg smaak- en trendgevoelig. Iets dat jij heel mooi vindt, kan voor de potentiele koper juist een afknapper zijn. Natuurlijk wordt je eigen wooncomfort sterk verbeterd, maar verwacht er niet te veel van wat betreft de waardestijging van je huis.

Kortom, een verbouwing kost altijd geld en het is niet gezegd dat je de volledige investering weer terugverdient. Een verbouwing kan echter wel bijdragen aan de waardevermeerdering van de woning. Als je wilt investeren, doe dit dan vooral om de woning comfortabeler te maken voor jezelf. Investeer in je eigen woonplezier en energiebesparende aanpassingen. Dit laatste kan nét dat voordeel geven ten opzichte van vergelijkbare woningen.