Domicilie Gift Guide 2024
2 december 2024
Woningkopers kiezen er steeds vaker voor om een hypotheek af te sluiten met een korte rentevaste periode. In de afgelopen vijf maanden is het percentage hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot 15 jaar gestegen met maar liefst 22% vergeleken met dezelfde periode, vorig jaar. Maar waarom zou je kiezen voor een hypotheek met een korte rentevaste periode? En waarom juist voor een hypotheek met een lange rentevaste periode? Wij vertellen het je!
Als je een hypotheek afsluit, betaal je rente over de lening. Je zet het percentage van deze rente voor een aantal jaar vast, bijvoorbeeld 1, 5, 10, 20 of 30 jaar. Kies je bijvoorbeeld voor een rentevaste periode van 10 jaar? Dan blijft het bedrag dat je betaalt aan rente in deze 10 jaar hetzelfde. De rentevaste periode is iets anders dan de looptijd van je hypotheek, die meestal langer loopt. Vaak geldt dat hoe langer je rentevaste periode is, hoe hoger het rentetarief is dat je betaalt. Hoelang je de rentevaste periode wil vastzetten, is persoonsgebonden en per situatie verschillend.
Als je een hypotheek afsluit met een korte rentevaste periode, ben je vaak verzekerd van lagere maandlasten. Ook als je maar van plan bent enkele jaren in je woning te gaan wonen, is een korte rentevaste periode soms verstandig. Je betaalt namelijk bij sommige hypotheekverstrekkers een boete voor openbreken van je rentevaste periode als je verhuist naar een andere woning.
Het nadeel hiervan is wel, dat je niet weet wat er met de rente gaat gebeuren na deze periode. Stijgen de hypotheekrentes? Dan heb je ineens hogere maandlasten voor je hypotheek. Denk dus van te voren goed na hoe je financiële situatie er over enkele jaren uit gaat zien. De eventuele verhoging van je maandlasten moet je je natuurlijk wel kunnen veroorloven, ofwel met genoeg eigen geld of als je in de toekomst een flinke stijging van je inkomen verwacht.
Weet je niet hoe je financiële situatie er over enkele jaren uitziet, door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of omdat je van plan bent minder te gaan werken? En wil je meer zekerheid over de hoogte van je maandlasten voor een langere tijd? Dan kun je het beste kiezen voor een langere rentevaste periode, zoals 10, 20 of 30 jaar vast. Je weet dan precies hoeveel de rente de komende jaren bedraagt en hoeft niet bang te zijn als de rentes ineens flink gaan stijgen.
Wel heeft ook een lange rentevaste periode nadelen. Je betaalt namelijk vaak een boete voor het openbreken van de rentevaste periode. Je kunt in die tijd dus vaak niet zomaar je hypotheek oversluiten, de hypotheekvorm wijzigen of een andere rentevaste periode kiezen.
Nadert het einde van je gekozen rentevaste periode? Dan krijg je minimaal drie maanden van te voren een bericht van je hypotheekverstrekker dat je rentevaste periode eindigt. Je kiest dan een nieuwe renteperiode. Ook is het vaak mogelijk om je hypotheek op dat moment over te sluiten zonder boete. Soms is een andere aanbieder namelijk op dat moment voordeliger waardoor je zomaar veel kosten kunt besparen.
Het kiezen van je rentevaste periode kan lastig zijn. Onze hypotheekadviseur helpen je hier graag mee. Ook voor overige vragen rondom je hypotheek staan we voor je klaar.