Wacht niet te lang met aanvragen

Hoe sneller het taxatierapport bij de geldverstrekker ligt, hoe eerder zij verder kunnen met de beoordeling van je hypotheekaanvraag en hoe eerder je weet of je de financiering rond krijgt. Hoe lang je moet wachten op een taxatierapport verschilt, maar is meestal binnen enkele werkdagen klaar. Hoe lang is een taxatierapport van een woning geldig? Dat is meestal zo’n zes maanden geldig. Een taxatie van een nieuwbouwwoning is meestal niet nodig.

Let op: in verband met onafhankelijkheid mag de taxateur niet jouw eigen aan- of verkoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. 

Voorkom onnodige kosten

Heb je een nieuwe woning gekocht onder voorbehoud van de uitkomst van het bouwkundig rapport? Of wil je de bouwkundige keuring in de drie dagen bedenktijd uitvoeren, zodat je – bij een negatieve uitkomst – de koop kan ontbinden? Wacht dan nog even met het inplannen van de taxatie tot je de resultaten van de bouwkundige keuring binnen hebt. Zo voorkom je extra kosten.

Vraag naar de eisen voor het taxatierapport

Als je een huis wil kopen, dan moet je taxatierapport aan bepaalde eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor een situatie waarin je een taxatie nodig hebt voor een nieuwe hypotheek. Het doel van de taxatie bepaalt aan welke eisen het rapport moet voldoen.

Voorbeelden eisen taxatierapport:

 • De taxateur moet het taxatierapport laten valideren door een erkend validatie-instituut, het NWWI.
 • Meestal mag het taxatierapport niet ouder zijn dan 6 maanden op de datum van het bindende bod voor de hypotheek.
 • De afstand waarop de taxateur is gevestigd ten opzichte van het huis. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 10 tot 30 kilometer.

Informeer daarom altijd vooraf bij je bank of andere geldverstrekker wat er allemaal in jouw taxatierapport moet staan.

Wat is een taxatie?

Als je een taxatie laat uitvoeren, wordt de waarde van je woning bepaald door een taxateur. Laat je je huis taxeren? Dan ontvang je na afloop binnen enkele dagen de onderbouwde taxatiewaarde uitgewerkt in een taxatierapport.

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Bijna in alle gevallen vindt er een taxatie plaats voor de hypotheek. Ben je van plan om een nieuwe woning te kopen en vraag je hiervoor een hypotheek aan? Dan mag de hypotheek hooguit 100% van de taxatiewaarde van de woning bedragen. Voor de hypotheek is een taxatie dus verplicht, aangezien de bank niet meer geld wil lenen dan de waarde van het huis.

In de onderstaande gevallen heb je (meestal) ook taxatierapport nodig:

 • Bij het oversluiten van een hypotheek, als deze afloopt
 • Bij het verhogen van de hypotheek voor een verbouwing
 • Bij een scheiding. als 1 van de 2 de ander wil uitkopen of als het vermogen verdeeld moet worden
 • Bij het bezwaar maken van de WOZ waarde
 • Bij het aanvragen van een opstalverzekering, omdat de herbouwwaarde vastgesteld moet worden

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Een taxatierapport is meestal 6 maanden geldig. Heb je een taxatie laten uitvoeren voor de aanvraag of wijziging van een hypotheek? Dan mag het taxatierapport op het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op: bij sommige geldverstrekkers mag het taxatierapport slechts drie maanden oud zijn.

Hoe lang duurt taxatie huis?

Gemiddeld duurt een taxatie tussen de 30 minuten tot een uur, dit verschilt per woning. De taxateur beoordeelt de staat van de woning en het onderhoud van de woning door deze zowel van binnen als buiten grondig te inspecteren en beoordeeld de woning verder op de volgende aspecten:

 • De ligging en omgeving van de woning
 • Het type woning (vrijstaand huis, rijtjeshuis, appartement etc.)
 • De grootte van de woning en het perceel
 • Energiebesparende maatregelen, isolatie en het energielabel
 • De (bouwkundige) staat, onderhoud en het bouwjaar
 • Huidige ontwikkelingen van de huizenmarkt

Een taxatierapport, hoe snel kan dit geregeld zijn?

Een taxatie kan vaak al een dag na aanvragen tot gemiddeld een week na de aanvraag uitgevoerd worden. De duur voor het opstellen van het rapport neemt gemiddeld ook enkele dagen in beslag. Is er haast geboden? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om het rapport binnen een dag klaar te hebben.

Taxatie nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn er nét wat andere regels dan bij bestaande woningen. Als je een nieuwbouwwoning koopt en na de oplevering zelf de eigenaar bent, hoef je geen taxatie aan te vragen. Ga je zelf een huis bouwen op een kavel, dan heb je wél een taxatierapport nodig.

Wat kost een huis taxatie?

Het uitvoeren van een taxatie en laten opstellen van een taxatierapport kost doorgaans tussen de 400 en 800 euro. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Meefinancieren in de hypotheek is helaas niet mogelijk.

Taxatie als je je huis wil verkopen

Wil jij misschien je huis verkopen en ben je benieuwd hoeveel deze waard is, wat de eventuele verkoopprijs en beste verkoopstrategie zal zijn. Dan is een taxatie niet nodig, maar volstaat een waardebepaling. Bij Domicilie kun je een waardebepaling van je woning gratis aanvragen. Een van onze deskundige makelaars komen dan bij je langs om de waarde van de woning te bepalen en geven je dan geheel vrijblijvend ook een eventueel verkoopadvies.