Schenkingsvrijstelling (jubelton) 2024

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, die ook wel bekend staat als de ‘jubelton’, zal volledig komen te vervallen per 1 januari 2024. Als je overweegt om een schenking te doen aan bijvoorbeeld je kinderen voor de aankoop of verbetering van hun eigen woning, dan is het belangrijk om te weten dat dit in 2023 nog steeds belastingvrij kan tot een maximumbedrag van €28.947. Je kunt alle details en voorwaarden met betrekking tot deze belastingvrije schenking vinden op de website van de Belastingdienst.

Woningwaardegrens startersvrijstelling stijgt

Voor starters op de woningmarkt is er goed nieuws, want vanaf 2024 zal de grens voor de waarde van woningen die in aanmerking komen voor de startersvrijstelling stijgen. De startersvrijstelling (vrijstelling van overdrachtsbelasting) is een regeling die starters ondersteunen bij de aankoop van hun eerste woning. Tot nu toe gold deze vrijstelling voor woningen met een waarde tot €440.000, maar vanaf 2024 wordt deze grens aanzienlijk verhoogd naar maar liefst €510.000. Uiteraard hangen er nog andere voorwaarden vast aan de startersvrijstelling, die lees je op de website van de Belastingdienst.

Extra hypotheek

In 2024 kun je extra hypotheek krijgen als je een woning gaat kopen, afhankelijk van het energielabel. Ook als je een woning wil verduurzamen kun je extra hypotheek krijgen. Verder kunnen alleenstaanden €16.000 extra hypotheek krijgen bij een inkomen boven de €26.000,-

Energie

  • Vanaf 1 januari 2024 worden er veranderingen doorgevoerd in de energiebelasting. Er komt een nieuwe eerste schijf voor gas en elektriciteit, met limieten van 1.000 m3 gas en 2.900 kWh elektriciteit. Het kabinet behoudt voorlopig het tarief in deze nieuwe schijf op hetzelfde niveau als de tweede schijf, wat geen directe belastingverlaging betekent.
  • In 2024 wordt de energiebelastingschuif voortgezet, met een stijging van 19% (€139) voor gas en 14% (€57) voor elektriciteit, als stimulans voor verduurzaming.
  • De energiebelastingvermindering stijgt in 2024 met € 6,18 (1%), van € 596,86 naar € 603,04 (inclusief btw).
  •  Voor een gemiddelde huiseigenaar met een verbruik van 3300 kWh elektriciteit en 1490 m3 gas betekent dit dat de belastingen op de energierekening in 2024 met €93 stijgen ten opzichte van 2023, een stijging van 12%. In 2023 was er een extreme stijging van 226% (€547) in de energiebelasting, die gedeeltelijk werd gecompenseerd door het energieprijsplafond. In 2024 vervalt dit prijsplafond, waardoor huishoudens het volledige tarief moeten betalen. In vergelijking met 2022, een jaar zonder prijsplafond, stijgt de belasting in 2024 met 264% (€640).
  • In 2024 biedt het Nationaal Warmtefonds nog steeds de mogelijkheid voor eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen tot €60.000 om rentevrije leningen te verkrijgen voor verduurzaming. Bovendien heeft het Warmtefonds in 2023 de maximale leenbedragen verhoogd, waardoor mensen zonder leenruimte nu maximaal €10.000 rente- en (deels) aflossingsvrij kunnen lenen.
  • Voor huiseigenaren die zelf isolatiewerkzaamheden willen uitvoeren, is er subsidie beschikbaar. Dit initiatief heeft tot doel om kosten te besparen voor huiseigenaren en professionals ruimte te geven voor complexere projecten. In de jaren 2024 en 2025 wordt hiervoor jaarlijks €27 miljoen beschikbaar gesteld.

Meer toezicht in de bouw

Vanaf 2024 wordt geleidelijk een nieuwe wet ingevoerd die ervoor zorgt dat de bouwkwaliteit in Nederland verbetert en de positie van de bouwconsument wordt versterkt. Het plan is om deze wet per 1 januari voor nieuwbouwwoningen in te voeren en halverwege 2024 ook voor verbouwingen. Deze nieuwe wet, genaamd de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), betekent kort gezegd: meer toezicht in de bouw, het gebruik van private kwaliteitsborging, en voor bouwbedrijven meer aansprakelijkheid. Vooral wanneer je een huis laat bouwen of verbouwen als particuliere opdrachtgever, zul je extra kosten moeten maken om een kwaliteitsborger in te schakelen. Daarentegen wordt verwacht dat de gemeentelijke leges zullen naar verwachting dalen. Meer informatie over de Wkb is beschikbaar op de website van de Rijksoverheid.

Vragen? Of advies nodig?

Ben jij nog geen woningbezitter maar wil je wel een woning kopen? Of heb je plannen om te verhuizen en wil je jouw woning verkopen? Onze aankoopmakelaars en verkoopmakelaars staan voor je klaar! Bekijk ons bestaande woningaanbod of onze nieuwbouwprojecten en maak vrijblijvend een afspraak. Of wil je graag hypotheekadvies? Onze financieel adviseurs helpen je graag verder.