Hoe maak je een tuin winterklaar?

Vraag jij jezelf af hoe je een tuin winterklaar maakt? Je kunt allereerst beginnen met het verwijderen van eenjarige planten en bloemen, die hoogstwaarschijnlijk al zijn uitgebloeid. Sommige planten en bomen kun je tot eind oktober snoeien, kijk dit per plant nog even na. Ga je te laat je planten en bomen snoeien? Dan kan dit bij vorst zorgen voor beschadigingen aan de ‘wonden’ van de gesnoeide takken. Heb jij een buitenkraan? Vergeet dan niet om de buitenkraan winterklaar te maken en om deze af te sluiten en om indien mogelijk af te tappen. Zo voorkom je schade aan je leidingen als het vriest.

Niet elke plant houdt van vorst. Heb jij exotische- of mediterrane planten, of planten die niet winterhard zijn? Deze houd je het gelukkigst in de winter door ze in een garage, schuur of berging te zetten. Kleinere planten in potten kun je het beste bij elkaar zetten tegen een muur van het huis of onder een overkapping. Wanneer het gaat vriezen kun je deze potten en eventuele stammen van bomen inwikkelen met noppenfolie of juten zakken om nét voor wat extra warmte te zorgen. Je voorkomt dan meteen vorstschade aan je potten.

Gazon winterklaar maken

Weet jij wanneer je je gazon winterklaar moet maken? Wist jij bijvoorbeeld dat gras pas stopt met groeien wanneer de temperatuur onder de 6 °C komt? Omdat de seizoenen steeds meer verschuiven kan het zijn dat je in de maanden oktober en november nog je gras moet maaien. Houd dus goed de temperatuur in de gaten om zo te beslissen tot wanneer je het gazon moet maaien. Laat tijdens de laatste maaibeurt het gras wat hoger (ca. 4 cm). Jouw gras houdt net zoals mensen van voedsel. Verwen je gras laat in het jaar met een goede mestbeurt, wat zal zorgen tot sterker, steviger en gezonder gras. Door het strooien van kalk kan je de vorming van mos voorkomen. Check wel eerst of dit nodig is door de zuurgraad van de grond te meten. Mocht je kalk willen strooien, dan doe je dit het beste in november of december.

Let er verder op dat je de bladeren niet laat liggen maar opveegt. Dit zorgt ervoor dat het gras in de wintermaanden toch zoveel mogelijk zonlicht ontvangt en je voorkomt zo verkleuringen. Vriest het buiten? Zorgt dan dat je (indien mogelijk) niet over het gras loopt, dit kan leiden tot bruine plekken. Indien het sneeuwt kun je dit laten liggen.

Vijver winterklaar maken

Het winterklaar maken van een vijver verschilt of er vissen in leven of niet. Voor beide geldt echter dat een grondige schoonmaak in het najaar aan te raden is, waarbij je dode plantjes en gevallen bladeren weghaalt. Hiermee voorkom je bodemrot in je vijver. Wanneer bladeren gaat rotten op de bodem van je vijver zal je zuurtegraad namelijk stijgen, met nadelige gevolgen voor je vijverklimaat. Je kunt eventueel een net spannen boven je vijver, die gevallen bladeren tegenhouden. Heb jij tropische vissen in je vijver leven? Deze kunnen niet overwinteren in de vijver, aangezien dit te koud zal zijn.