D

1. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Per 1 januari 2021 krijgen starters vrijstelling van overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning. Nu ben je nog 2% overdrachtsbelasting kwijt als je een bestaande woning koopt. Bij de aankoop van een woning van €275.000 scheelt dat al snel zo’n €5.500. In tegenstelling tot eerdere plannen geldt de regeling niet alleen voor starters, maar voor iedereen onder de 35 jaar. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit hoe duur je nieuwe woning is, vanaf 1 april geldt de vrijstelling alleen voor woningen tot € 400.000.

2. Verhoging van de NHG-grens

De kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat verder omhoog. Nu mag de hypotheek en de waarde van de woning nog maximaal € 310.000 zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2021 is dat € 325.000. Tref je extra energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek tot € 344.500 afsluiten.

Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat je een lagere rente betaalt. Dat kan wel tot 0,6% schelen. Je moet wel eenmalig een premie van 0,7% van de totale hypotheek betalen. Maar deze verdien je over het algemeen binnen twee jaar terug.

3. Tweede inkomen telt zwaarder mee

Vanaf 1 januari 2021 telt het laagste inkomen voor 90% mee in een maximale hypotheekberekening. Dit was eerst 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners volgend jaar meer geld lenen om een huis te kopen.

4. Studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag

Goed nieuws voor oud-studenten met een studieschuld. Die weegt volgend jaar namelijk minder zwaar mee. Nu geldt nog een vast percentage, vanaf 2021 rekent de bank met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Dat is gunstig, omdat de rente al langere tijd historisch laag is. Daardoor kun je meer lenen voor het kopen van een woning.

5. Maximale hypotheekrenteaftrek omlaag

De hypotheekrente die je betaalt, mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Verdien je meer dan € 68.507 bruto per jaar? Dan mag je volgend jaar minder hypotheekrente aftrekken. Nu is het maximale aftrekpercentage nog 46%, in 2021 is dat nog maar 43%.

Meer weten over de mogelijkheden van een hypotheek? Domicilie hypotheken & verzekeringen staat dagelijks voor je klaar voor een vrijblijvend adviesgesprek!