Stap 1: grondige schoonmaakbeurt

De eerste stap naar een tuin die helemaal klaar is voor de zomer, begint met een grondige schoonmaakbeurt. Dit is het moment om alle rommel, die zich tijdens de winter heeft opgehoopt, op te ruimen. Begin met het verwijderen van dode bladeren, takken en ander tuinafval. Dit helpt niet alleen om je tuin er netter uit te laten zien, maar voorkomt ook dat ziektes en plagen zich kunnen verspreiden.

Maak paden en terrassen schoon met een hogedrukreiniger om mos en vuil te verwijderen (let wel op, niet elke tegel is geschikt om met een hogedrukreiniger schoon te spuiten). Dit zorgt ervoor dat je looppaden niet alleen schoon, maar ook veiliger zijn. Controleer je tuinmeubelen, parasols en eventuele decoratie op vuil en slijtage. Geef je meubels een goede schoonmaakbeurt en overweeg om houten tuinmeubels opnieuw te oliën of te schilderen. Dit zorgt namelijk voor een langere levensduur van je houten tuinmeubels.

 

 

Stap 2: snoeien , maaien en onkruid verwijderen

Zodra je tuin netjes is, is het tijd om te snoeien. Knip dode of beschadigde takken van bomen en struiken weg. Dit stimuleert nieuwe groei en zorgt ervoor dat je planten er gezond uitzien. Controleer wel per plant in welke maand je deze het beste kunt snoeien.

Vergeet niet om je hagen en gazonranden netjes te trimmen. Gebruik een scherpe heggenschaar om strakke lijnen te creëren. Dit geeft je tuin een verzorgde uitstraling. Ook je grasveld heeft aandacht nodig. Vanaf 5 °C groeit je gras al, dus eigenlijk begin je al in de lente met de eerste maaibeurt. Maai het gras hierna regelmatig. Tot slot is het tijd om al het onkruid te wieden. Dit kan natuurlijk met de hand, maar je kunt hier ook speciaal tuingereedschap voor gebruiken, zoals een onkruidborstel.

 

Stap 3: bemesten en voeden

Nu je tuin schoon en netjes is, is het belangrijk om de bodem te voeden. Gebruik een goede organische meststof om je planten de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. Meststoffen helpen om de grondstructuur te verbeteren en bevorderen de wortelgroei. Vergeet niet om extra voeding aan je gras te geven.

 

 

 

 

Stap 4: nieuwe beplanting

De zomer is de perfecte tijd om nieuwe planten toe te voegen aan je tuin. Kies voor zomerbloeiende bloemen zoals geraniums, petunia’s en zonnebloemen om kleur en geur toe te voegen. Overweeg ook om kruiden of groenten te planten voor een eetbare tuin. Planten zoals tomaten, basilicum, en aardbeien doen het geweldig in de zomer en zijn heerlijk om vers te oogsten. Voordat je nieuwe planten gaat planten, moet je ervoor zorgen dan je de bodem goed voorbereidt door deze los te maken en compost aan te brengen. Geef de nieuwe planten in de eerste weken voldoende water.

 

 

 

 

 

Stap 5: sfeer toevoegen

Tot slot, maak van je tuin een uitnodigende plek om te ontspannen en te genieten. Richt een gezellig zithoekje in met comfortabele tuinmeubelen en kussens. Voeg sfeerverlichting toe met lampionnen, kaarsen of solar tuinverlichting. Sfeervolle verlichting maakt je tuin niet alleen mooi, maar verlengt ook de tijd die je buiten kunt doorbrengen.

Denk ook aan praktische elementen zoals een parasol of schaduwdoek om jezelf te beschermen tegen de felle zon. Voor extra comfort kun je een buitenkleed neerleggen en extra dekens en kussens toevoegen voor de koelere avonden. En heb je de ruimte? Denk dan ook eens aan een gezellige buitenkeuken of een hoekje voor de barbecue.

 

 

 

 

Genieten maar!

Nu je tuin helemaal is aangepakt, is je tuin zomerklaar en kun je gaan genieten. Ondanks dat je een hele fijne tuin kunt hebben, kan het uiteraard voorkomen dat het tijd is voor een grotere of andere tuin. Schakel dan de ervaren makelaars van Domicilie in! Ons enthousiaste en betrokken team zet altijd een stap extra om de beste kwaliteit te leveren en jou zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen. Ons brede aanbod van diensten zorgt ervoor dat wij snel kunnen schakelen en dat je alle zaken rondom verkoop, aankoop en financiering bij één adres kunt regelen. Wel zo makkelijk! Heb je al een bestaande woning en wil je weten wat je huis waard is? Vraag dan een geheel vrijblijvende en gratis waardebepaling aan.