Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Als je al een hypotheek hebt en de rente voor lange tijd hebt vastgezet, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken om je maandlasten.
Moet je de rente binnenkort opnieuw vastzetten, dan heb je natuurlijk wel een dilemma. Want ga je dan de hypotheekrente vastzetten of niet?

Stijging hypotheekrente, minder lenen

Ook als je van plan bent om een (ander) huis te kopen, merk je het effect van de hogere rente. Je kunt daardoor namelijk minder lenen. Op een gemiddeld inkomen kan dat wel 15.000 euro schelen. Ook zullen je maandlasten hoger uitvallen. Anderzijds kun je meer aftrekken bij je belastingaangifte, mits je de hypotheek ook aflost. We zien dus in toenemende mate dat mensen uit de markt worden geprijsd. De verwachting is hierdoor wel dat mensen minder kunnen bieden op een woning en de prijzen van huizen daardoor iets gaan dalen. Een hogere hypotheekrente zorgt voor een lager maximaal te lenen bedrag. Het is dan ook verstandig om, voordat je op een huis gaat bieden, na te gaan wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Hypotheekrente en inflatie 

Of de hypotheekrente nog verder gaat stijgen of dalen, is niet met zekerheid te zeggen. Toch verwachten de meeste experts dat er op korte termijn geen sprake zal zijn van een daling. Daarvoor is de inflatie te hoog. Niet voor niets hebben zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank de rente onlangs verhoogd. Wil je de hypotheekrente vergelijken? Bekijk dan hier de actuele hypotheekrente.

Huizen eerder in verkoop

Veel woningbezitters hebben ervoor gekozen om hun woning eerder te verkopen. De belangrijkste reden hiervoor is de gestegen rente, maar ook de onzekerheid rondom de economische situatie. Voor kopers geeft dit weer wat meer keuzemogelijkheden. Heb je een bestaand huis? Laat je niet gek maken om je huis snel te verkopen, maar maak een goed doordachte keuze. De makelaars van Domicilie kunnen je hierover adviseren.

Rentevaste periode loopt af 

Heb je al een hypotheek op je huis en loopt de rentevaste periode binnenkort af, dan heeft de hogere hypotheekrente in de meeste gevallen gevolgen. Het kan dan verstandig zijn om de hypotheek over te sluiten. Dit is een manier om nog te profiteren van lage rente en flink te besparen op je maandlasten. Ga hiervoor met een van onze adviseurs in gesprek, dan kijken we samen naar jouw situatie.

Erkend Hypotheekadvies

Als jij binnenkort een beslissing moet nemen over je huidige hypotheek, laat je dan van tevoren goed adviseren door een expert. De financieel adviseurs van Domicilie Hypotheken kunnen je hierbij helpen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het eerste gesprek is altijd kosteloos!