D

Nieuwe hypotheek aanvraag

Er is vaak onduidelijkheid over wat de mogelijkheden zijn. Belangrijk om te weten is dat de geldverstrekker bij het toepassen van de verhuisregeling de aanvraag zal beoordelen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Het inkomen dient voldoende te zijn om de hypotheek af te kunnen sluiten. De huidige hypotheek wordt afgelost bij verkoop van de huidige woning. Bij aankoop van de volgende woning wordt een nieuwe hypotheekaanvraag gedaan met gebruik van de verhuisregeling. Let er op dat hiervoor een maximale termijn tussen verkoop huidige woning en aankoop nieuwe woning van toepassing is die verschilt per geldverstrekker! Koop je eerder een nieuwe woning dan je de huidige woning verkoopt, dan kun je sowieso van de verhuisregeling gebruik maken.

Een aanvullende hypotheek

Heb je een hogere lening nodig voor de volgende woning en je wil gebruik maken van de verhuisregeling? Dan moet je de aanvullende lening afsluiten bij dezelfde geldverstrekker. Voor dit aanvullende deel krijg je dan de rente die op dat moment geldt.

Meenemen aflossingsvrij hypotheek

Als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan kun je ook voor je volgende woning weer een aflossingsvrije lening afsluiten. Dit is beperkt tot 50% van de getaxeerde waarde van de nieuwe woning. Is je huidige aflossingsvrije lening hoger, dan is het een optie om de lening te splitsen. Een deel van de nieuwe lening wordt dan bijvoorbeeld een annuïtaire lening met behoud van je huidige lage rente. Je kunt echter nooit meer lenen dan de getaxeerde marktwaarde.

Rekenvoorbeeld

Stel: De hypotheek op je huidige woning is €300.000,-. De hypotheekrente is 1,8% en de resterende rentevaste periode is nog 17 jaar. Voor de nieuwe woning heb je een hypotheek van €400.000,- nodig en de huidige hypotheekrente is 4,8%. Je betaalt dan 17 jaar lang 1,8% rente over je oude hypotheek van €300.000,-. Over het resterende hypotheekbedrag van €100.000,- betaal je 4,8%. Is je huidige lening volledig aflossingsvrij en de marktwaarde van de nieuwe woning is €500.000,-, dan mag maximaal €250.000,- als aflossingsvrije lening worden afgesloten en moet een deel van €50.000,- omgezet worden in een hypotheek met aflossing.

Vragen? Onze hypotheekadviseurs staan voor jou klaar!

Elke situatie is anders en alle geldverstrekkers hebben verschillende voorwaarden. Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.