In 2016 heeft de gemeente al goede ervaring opgedaan met aardgasloze woningbouw op de voormalige Kazerneterreinen. Daarbij zijn met projectontwikkelaars afspraken gemaakt om de woningen niet op het aardgasnet aan te sluiten. De gemeente liet hen vrij in de keuze voor een duurzaam alternatief.

Volgens de gemeente Ede zijn er voldoende alternatieven voor een aardgasaansluiting, zoals het groene warmtenet, een warmtepomp of een houtpalletkachel.

Groene warmtenet

Het Edese groene warmtenet is in 2016 verkozen tot duurzaamste warmtenet van Nederland. De groene warmte is in de zomer met name afkomstig van knip- en snoeiafval uit de tuinen van de Edenaren en inwoners uit omliggende gemeenten. In de winter komt de energie vooral van de bestrijding van het bos-onkruid de Prunus. Alle gebruikte biomassa die gebruikt wordt, bestaat uit lokaal en regionaal resthout dat geen ander doel meer dient.

Voordelen groene warmte

  • Je brengt je CO2-uitstoot terug met wel 85%;
  • Je schakelt over naar duurzame brandstof;
  • Je hebt een veilig alternatief voor gas in huis;
  • Je betaalt niet meer dan de gemiddelde Nederlandse gasprijs.

Koken op inductie

Kies voor inductie bij het kopen van een nieuwe keuken. Koken op inductie is een stuk voordeliger dan koken op gas. Daarnaast is de keuken aanpassen op stroom ook nog eens een stuk makkelijker.

Warmtepomp

Voor de cv-ketel geldt dat deze relatief eenvoudig vervangen kan worden door een warmtepomp. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet deze vervolgens om in een bruikbare temperatuur.

De warmtepomp is vooral geschikt voor huizen die goed geïsoleerd zijn en beschikken over vloerverwarming.

Investering

Al met al ben je als particulier gemiddeld € 4.100,- kwijt voor een hybride waterpomp (exclusief cv-ketel) en voor een volledig elektrische waterpomp tussen de €6.500,- en € 14.500,-. De besparing daarentegen is op jaarbasis ongeveer €280,- met een hybride waterpomp en tussen de €180,- en €320 met een volledig elektrische waterpomp. Bovendien kun je tot 2021 subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt.

Op dit moment zijn we in Nederland nog niet zover dat ons huis in waarde stijgt op het moment dat er een inductiekookplaat of een warmtepomp aanwezig is. Maar met de plannen Nederland onafhankelijk te maken van gas is het zeker de overpeinzing waard. Daarnaast doe je het uiteraard niet alleen voor je portemonnee; je bewijst het milieu er ook een dienst mee!