Welke warmtepomp bij een nieuwbouwwoning?

Bij nieuwbouw kun je uit diverse typen warmtepompen kiezen. De hybride warmtepomp is minimaal verplicht vanaf 2023 bij nieuwbouwwoningen. Verder heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een lucht warmtepomp of een geothermische warmtepomp. Elke warmtepomp heeft voor- en nadelen, maar de beste keuze is vooral afhankelijk van de persoonlijke (woon)situatie, het budget en wensen.

Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel. Als de buitentemperatuur te laag is of de gevraagde hoeveelheid warmte te groot, wordt de condensatieketel gebruikt. De overige tijd zal voornamelijk de lucht-water warmtepomp het vaakst gebruikt worden. Wil jij een hybride warmtepomp aanschaffen? Dit kan vanaf ongeveer 5000,- euro.

Lucht warmtepomp

Een lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hier zijn twee verschillende mogelijkheden in, waarbij een lucht-water warmtepomp, warme buitenlucht via een buitenunit onttrekt en hiermee het cv-water opwarmt. De lucht-lucht warmtepomp gebruikt warme buitenlucht en via 1 of meerdere binnenunits wordt de ruimte verwarmd.  Een lucht warmtepomp is echter alleen rendabel als hoofdverwarming in kleine, goed geïsoleerde woningen, zoals appartementen. Voor een lucht warmtepomp ben je tussen de 7500 en 12500 euro kwijt.

Geothermische warmtepomp

De duurste mogelijkheid is een geothermische warmtepomp. De prijs die je betaalt voor een geothermische warmtepomp is tussen de 10.000 en 24.000 euro. Het voordeel van deze warmtepomp is dat het de meest zuinigste warmtepomp is, die op dit moment verkrijgbaar is. Het nadeel is de plaatsing hiervan. Dit is erg lastig, namelijk via boringen in je tuin voor de aanleg van een verticaal of horizontaal buizennetwerk of via open bronputten. Ook kan het noodzakelijk zijn om een bodemonderzoek uit te laten voeren. Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem of via het grondwater. Hoe dieper de buizen geplaatst worden, hoe meer rendement er behaald kan worden.

Illustratie van een geothermische warmtepomp. Illustratie van een geothermische warmtepomp.

Kosten warmtepomp bij nieuwbouw

De kosten van een warmtepomp verschillen per type warmtepomp, het vermogen en de gezinssituatie. Hieronder zie je de gemiddelde richtprijzen per type warmtepomp (inclusief installatiekosten):

  • Hybride warmtepomp : €6000,- tot €8500,-
  • Lucht-lucht warmtepomp: €3000 ,- tot €15.000,-
  • Lucht- water warmtepomp : €7500,- tot €12.500,-
  • Geothermische warmtepomp: €10.000,- tot €25.000,-

Welke warmtepomp kies jij bij je nieuwbouwwoning?

Bij nieuwbouw heb je de mogelijkheid om uit verschillende warmtepompen te kiezen. Welke warmtepomp je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de persoonlijke situatie, de wensen en het budget. Laat je in ieder geval altijd goed adviseren door een specialist!